Ījabs: galvenā priekšvēlēšanu kampaņu atšķirība no citiem gadiem - tās būs lētākas

Politisko spēku sarakstos Saeimas ārkārtas vēlēšanās nav sagaidāmas daudz līdz šim politikā neredzētas spilgtas personības, bet priekšvēlēšanu kampaņu lielākā atšķirība no citām vēlēšanām - tās būs lētākas.

Šādu prognozi piektdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Labrīt, Latvija!" pauda politologs Ivars Ījabs.

Runājot par personībām, kuras varētu parādīties partiju sarakstos, viņš norādīja, ka, visticamāk, lielos vilcienos būs tie paši vārdi, kurus partijas sarindos, skatoties uz panākumiem 10.Saeimas vēlēšanās.

Politologs norādīja, ka atsevišķas jaunas personības politikā gan ir redzamas, bet "kaut kādu tādu masīvu pieplūdumu ar reāliem cilvēkiem mēs nesagaidīsim, noteikti, jo šī arī nav tā atmosfēra".

"Cilvēki jūtās vispār tādi, kā lai to saka, ne visai labās domās par parlamentu kā tādu, lai tur būtu šausmīga rinda ar sabiedrībā cienītiem un reprezentatīviem cilvēkiem, kas gribētu tagad kandidēt no visām partijām," piebilda politikas vērotājs.

Viņaprāt, arī Zatlera Reformu partijas (ZRP) rindās diezin vai vēl gaidāmi kādi ļoti pazīstami cilvēki, jo jau partijas veidošanas procesā viņam "daudzi iedeva kurvīti", tādēļ ir šaubas, vai tagad šajā ziņā gaidāmi kādi brīnumi.

Savukārt, komentējot iespējamās atšķirības salīdzinājumā ar citiem gadiem priekšvēlēšanu kampaņā, politologs norādīja: "Viņa noteikti nebūs tik dārga."

"Otrām kārtām mēs redzēsim atkal partiju tādu īpašu profilēšanos, ir skaidrs, ka ir ienākuši jauni spēlētāji," uzsvēra Ījabs, norādot, ka ļoti laicīgu kampaņu sākusi "Vienotība", kam, iespējams, tas varētu palīdzēt. Taču, ņemot vērā, ka šoreiz partijām nebūs tik daudz līdzekļu, būtisks resurss būs politisko spēku biedri, jo ir nepieciešami cilvēki, kas iet un runā ar vēlētājiem.

Īpaša reklāma, viņaprāt, nemaz nav vajadzīga ZRP, jo tās līderis eksprezidents Valdis Zatlers jau tāpat ir pietiekami populārs.

"Zatlera partijai lielos vilcienos vispār nekāda dižā reklāmas kampaņa nav vajadzīga, ja nu vienīgi tik daudz, cik informēt, jo Zatlers šobrīd - labi vai slikti -, bet ar šo savu soli ir kļuvis ārkārtīgi, ārkārtīgi populārs," uzsvēra politologs, prognozējot ZRP pietiekami solīdu pārstāvniecību 11.Saeimā.

"Kopumā viss būs tāpat, tikai jāņem vērā, ka naudas būs mazāk," rezumēja Ījabs.

Jau vēstīts, ka no piektdienas politiskie spēki var pieteikt deputātu kandidātu sarakstus 11.Saeimas vēlēšanām, kas notiks 17.septembrī.

Latvijā

Latvijas Okupācijas muzeja dedzināšana Rīgā bija Krievijas specdienestu organizēta operācija, kuru uzraudzījis Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) virsnieks Vladimirs Ļipčenko, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga", atsaucoties uz bijušā "Jukos" līdzīpašnieka Mihaila Hodorkovska medija "Dosjē" interneta izdevumu "dossier.center".