ZRP pēc pārrunām ar Sarkano Krustu gatava mainīt emblēmas toņu salikumu

© Jānis Saliņš, F64 Photo Agency

Zatlera Reformu partija (ZRP) pēc pārrunām ar Latvijas Sarkano Krustu (LSK) ir gatava mainīt partijas logo izmantotā krusta pantoni un cer to saskaņot ar LSK jau tuvāko dienu laikā, norāda ZRP pārstāvis Reinis Tukišs.

Viņš uzsvēra, ka partija izskatījusi visas vadlīnijas attiecībā uz Sarkanā Krusta emblēmas lietojumu un ZRP juristi uzskata, ka attiecībā uz partijas logo nekādu pārkāpumu nav.

"Tomēr, lai nerastos nekādi pārpratumi, gribam sarunu ceļā šo jautājumu atrisināt," sacīja Tukišs un piebilda, ka logo izmaiņas ar LSK plānots saskaņot līdz nākamās nedēļas sākumam.

Viņš arī pauda sašutumu, ka kādā "Neatkarīgās Rīta Avīzes" publikācijā ZRP logo izmantots cits pantonis, krustam nav saglabāts zilais fons un blakus uzraksts "Zatlera Reformu partija". Tādēļ partija lūgs avīzei šo publikāciju atsaukt.

LSK prezidents Valdis Nagobads aģentūrai BNS norādīja, ka sarunā ar partijas pārstāvjiem atgādinājis, ka emblēma nedrīkst maldināt cilvēkus, ka tai varētu būt kāda saistība ar LSK, jo tas ir politiski neitrāls.

Rasts kompromiss, ka partija tuvākajās dienās atsūtīs logo izmaiņas saskaņošanai ar LSK. "Ja mūs šīs izmaiņas neapmierinās, tad vērsīsimies pie Starptautiskā Sarkanā Krusta, lai viņi kā arbitri izlemj, vai ir saistība vai nav," klāstīja Nagobads. Tomēr pašreizējo ZRP emblēmu uz Ženēvu nesūtīs.

Nagobads atminējās četrus līdz piecus gadījumus, ka LSK iebildis pret sarkanā krusta simbola izmantošanu organizāciju emblēmās. Tomēr visos gadījumos organizācijas veikušas izmaiņas un situācija atrisināta bez starptautiskas iejaukšanās. Tiesa, Igaunijas Sarkanais Krusts gan reiz esot vērsies pie Starptautiskā Sarkanā Krusta Ženēvā par kādu privāto ātrās palīdzības kompāniju, kas atteikusies veikt izmaiņas.

"Ženēvas kolēģi ļoti skrupulozi, pat dogmatiski skatās uz šo emblēmas lietu," teica Nagobads.

Tomēr viņš pauda cerību, ka domstarpības ar ZRP krusta lietošanā izdosies atrisināt sarunu ceļā, un piemetināja, ka ir pārsteigts par lielo ažiotāžu, ko šis jautājums radījis.

"Bet Sarkanā Krusta atpazīstamību tas vairo, un tas ir labi," smaidot piebilda LSK prezidents.

ZRP logo autors Dagnis Skurbe aģentūrai BNS iepriekš uzsvēra, ka partijas logo – sarkanais krusts ar bultu – nav pretrunā ar Ženēvas konvenciju vai uzskatāms par Sarkanā Kusta emblēmu, jo ZRP logotipā izmantots no Sarkanā Krusta atšķirīgs krāsas pamattonis, partijas zīme ir paredzēta izmantošanai tikai kombinācijā ar zilu aizmugures fonu, bet Sarkanais Krusts ("Red Cross") tiek lietots tikai uz balta fona. Turklāt ZRP logo ir stilizēts un caurstrāvots ar bultas simbolu, kas attēlo reformas un došanos uz priekšu. Savukārt Sarkanajam Kustam nekādas stilizācijas nav pieļaujamas.

Savukārt Nagobads norādīja, ka organizācijas emblēma – sarkans krusts – tiek īpaši aizsargāta starptautiskās konvencijās. Turklāt šāda simbola izmantošana kādas partijas simbolikā var cilvēkiem asociēties ar organizāciju, lai gan LSK ir politiski neitrāla.

Likums par LSK emblēmas neatļautu lietošanu paredz arī kriminālatbildību.

ZRP logo tiek skaidrots ar brīdinājumu par ārkārtas situāciju un arī aicinājumu nestāvēt malā, lai īstenotu nepieciešamās reformas. Pēc ZRP skaidrojuma, ar to gribēts uzsvērt, ka "esam situācijā, kurā nepieciešama steidzama palīdzība, ka šī situācija ir ārkārtas – būs ārkārtas vēlēšanas, ir atlaista Saeima, un cilvēki vairs nevēlas dzīvot kā iepriekšējos divdesmit gadus. Logo izmantotais krusta simbols liecina, ka valstij ir nepieciešama glābšana, kas jāveic ātri, izlēmīgi un nesavtīgi".

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.