Drošības policija izskatīs iesniegumu par Iesalnieka izteikumiem saistībā ar Norvēģijas traģēdiju

Drošības policija izskatīs "Saskaņas centra" (SC) pārstāvja Valērija Agešina iesniegumu, kurā viņš lūdz sākt kriminālprocesu pret apvienības ""Visu Latvijai!"‒"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" valdes locekli Jāni Iesalnieku par izteikumiem saistībā ar Norvēģijas traģēdiju.

SC uzskata, ka Iesalnieka paustais izteikums "Twitter" kontā ‒ "Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas ‒ viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis" ‒ satur nacionālā naida kurināšanas pazīmes.

Krimināllikumā ir pants par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu. Maigākie sodi, ko par šādu noziegumu var piespriest, ir piespiedu darbs vai naudas sods, bet bargākais sods – brīvības atņemšana līdz desmit gadiem.

Svētdien neilgi pēc tam, kad šie Iesalnieka izteikumi izpelnījās asu reakciju, viņš izsūtīja paziņojumu, kurā norādīja, ka Oslo šāvējam nevar būt attaisnojuma.

"Nekad un nevienu brīdi neesmu attaisnojis Oslo masu slepkavu, vienīgi aicinājis aizdomāties par šā notikuma cēloņiem, lai no traģiskajiem notikumiem gūtu mācību un pasargātos nākotnē.. Oslo slepkava ir slims cilvēks, kurš ar savu nežēlību un necilvēcību ir sodījis arī sevi. Tas, ko aicināju apzināties savā "Twitter" ierakstā,‒ teroristi bieži rodas sociālu netaisnību dēļ. Tā ir augsne, kas veicina šādu nelaimju iespējamību. Protams, arī nacionālo identitāti iznīcinošs multikulturālisms var būt kā viens no šādu sociālu netaisnību piemēriem," klāstīja Iesalnieks.

Arī Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars paziņojumā atzina, ka "noziegumam pret cilvēci nevar būt nekādas citas ideoloģijas kā vien necilvēcības ideoloģija", un pauda nožēlu, ka "notikušo, dažādi interpretējot Nacionālās apvienības biedra Jāņa Iesalnieka uzskatus par cēloņiem, cenšas izmantot pret mūsu organizāciju politiski".

Jau vēstīts, ka 32 gadus vecais Anderss Bērings-Breivīks atzīst, ka sarīkojis abus piektdien notikušos teroraktus – sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi cilvēki, un apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 68 cilvēkus. Tomēr Bērings-Breivīks paziņojis, ka neesot izdarījis neko krimināli sodāmu.

Bēringam-Breivīkam draud 21 gada ieslodzījums, jo saskaņā ar Norvēģijas likumiem tāds šajā valstī ir maksimālais sods.

Svarīgākais