CVK šodien izsludinās 11. Saeimas vēlēšanas, kas, visticamāk, notiks 17.septembrī

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodienas sēdē apstiprinās 23. jūlija tautas nobalsošanas par 10.Saeimas atlaišanu rezultātus un izsludinās 11.Saeimas vēlēšanas.

Satversme noteic, ka jaunām Saeimas vēlēšanām šajā gadījumā jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars sēdē rosinās par 11.Saeimas vēlēšanu dienu noteikt 17.septembri, kas divu mēnešu laika posmā ir pēdējais iespējamais vēlēšanu sarīkošanas datums, kas iekrīt sestdienā.

Ja CVK locekļu vairākums atbalstīs šo priekšlikumu, deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana sāksies piektdien, 29.jūlijā, un ilgs līdz 18.augustam.

Atbilstoši CVK apkopotajiem tautas nobalsošanas rezultātiem tautas nobalsošanā par 10.Saeimas atlaišanu ir piedalījušies 689 988 jeb 44,73% vēlētāju. Tautas nobalsošanā tika saņemtas 689 823 derīgas balsošanas zīmes. Par 10.Saeimas atlaišanu balsoja 650 518 vēlētāji, kas veido 94,3% no derīgo balsošanas zīmju kopskaita. Savukārt pret 10.Saeimas atlaišanu bija 37 829 vēlētāji jeb 5,48% no derīgo zīmju kopskaita. 1476 jeb 0,21% vēlēšanu kastēs atrasto balsošanas zīmju bija nederīgas, jo tajās bija atzīmētas vai nu abas atbildes "Par" un "Pret", vai neviena no atbildēm.

Ņemot vērā nepieciešamību pēc iespējas ātrāk apstiprināt galīgos tautas nobalsošanas rezultātus, CVK šajā tautas nobalsošanā pirmo reizi izmantoja īpašu programmatūru, ar kuru vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanas protokoli tika sagatavoti un CVK iesniegti drošā elektroniskā formātā. Tas ir ļāvis samazināt tautas nobalsošanas rezultātu apkopošanai nepieciešamo laiku no pusotras nedēļas līdz pāris dienām, norādīja Bērziņa.

Latvijā

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".