Latvijā diplomātisko skandālu izraisījušais Lietuvas vēstnieks iecelts par īpašu uzdevumu vēstnieku

Diplomātisko skandālu izraisījušais bijušais Lietuvas vēstnieks Latvijā Antans Vaļonis iecelts par Lietuvas Ārlietu ministrijas (ĀM) īpašu uzdevumu vēstnieku, piektdien vēsta Lietuvas laikraksts "Kauno diena". Vaļonis jaunajā amatā būs tieši pakļauts ārlietu ministra vietniekiem.

Jau ziņots, ka Vaļonis 20.jūnijā tika atsaukts no vēstnieka Latvijā amata, jo ar saviem izteikumiem bija izraisījis diplomātisku skandālu.

Pēc Lietuvas portāla "Delfi" ziņotā, Vaļonis par Latvijas prezidenta Valda Zatlera lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu teicis: "Te ir kaut kāds apvērsuma gars... Viss pēc konstitūcijas, taču rīcības iemesli ož ne pārāk patīkami." Viņš nosaucis to par "politisko atriebību".

Pēc šiem izteikumiem Lietuvas ĀM izsauca Vaļoni uz konsultācijām.

Lietuvas prezidente 31.maijā Vaļoni izsauca uz sarunu, kurā viņam bija jāsniedz paskaidrojumi par viņa izteikumiem saistībā ar situāciju Latvijā pēc tam, kad Valsts prezidents Valdis Zatlers rosināja Saeimas atlaišanu. Pēc tikšanās Vaļonis paziņoja, ka atkāpjas no Lietuvas vēstnieka Latvijā amata.

Vaļonis bija Lietuvas vēstnieks Latvijā kopš 2008.gada novembra. No 2000. līdz 2006.gadam viņš bija Lietuvas ārlietu ministrs, bet no 2006. līdz 2008.gadam ‒ Seima Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks. Iepriekš diplomāta karjeras laikā Vaļonis bija vēstnieks Polijā, Bulgārijā un Rumānijā.

Latvijā

No daļas iemaksu pensiju otrajā līmenī terminētas pārnešanas uz pirmo līmeni nav saskatāma negatīva ietekme uz nākotnes pensijām, jo pirmā līmeņa kapitāls katru gadu tiek indeksēts un tiek strādāts pie piedāvājuma ieviest bāzes pensiju, intervijā aģentūrai LETA pauda labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Svarīgākais