Vilnītis KNAB priekšnieka vietnieka Vilka atjaunošanu amatā uzskata par tiesisko nihilismu

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis lēmumu par Alvja Vilka atjaunošanu amatā uzskata par tiesisko nihilismu.

"Protams, ka viņai [Jutai Strīķei] nebija tiesību atcelt manu rīkojumu par Vilka atbrīvošanu," aģentūrai BNS atzina Vilnītis, kurš joprojām uzskata, ka Vilka izdarītie pārkāpumi bija tik būtiski, lai viņu atbrīvotu no amata.

Vilnītis norādīja, ka tagad KNAB būtu sabiedrībai jāpaskaidro sava pozīcija, kāpēc Vilks atjaunots amatā.

"Tas nozīmē tikai vienu – nu nav tur viss kārtībā. Tad, lai viss tagad notiek atklāti – lai dienesta pārbaudes materiālus dod publiski skatīt, lai dod vērtējumu juristi un sabiedrība. Un tad skatāmies, kas īsti tur ir un kas birojā notiek. Vai tā ir politika, vai kaut kas cits, jo birojs par nevainīgām sāk pasludināt personas, kuras izdarījušas būtiskus pārkāpumus. Tagad iznāk, ka nekādu nodarījumu nav," uzsvēra Vilnītis.

"Vai nu Strīķei kā priekšnieka pienākumu izpildītājai bija dots politiķu atbalsts, vai vēl kaut kas, bet droši vien bija apziņa, ka tiesas ceļā pārkāpumi attaisnoti netiks, tad nu tagad iet būtībā tiesisko nihilismu un dara, kas ienāk prātā," klāstīja Vilnītis.

Strīķes lēmums Vilnītim izbrīnu neizraisa, taču viņu māc bažas, "ko vēl Strīķe sastrādājusi" šajā laikā, par ko pagaidām vēl nekas nav zināms.

Strīķes rīcību Vilnītis prognozējis jau iepriekš, jo premjers jau nesen netieši paziņoja, ka pēc pāris nedēļām būs skaidrība ar KNAB vadību. "Te atkal ir politiķu iejaukšanās un regulēšana, lai nevajadzētu notikt tiesas procesam," piebilda Vilnītis.

Bijušais KNAB priekšnieks atgādināja, ka komisija, kas vērtēja Vilnīša atbilstību amatam, atzina, ka viens no viņa atbrīvošanas pamatiem bija saistīts ar projektu par KNAB attīstīšanu un nostiprināšanu.

Ņemot vērā to, Vilnītis ir izbrīnīts, kāpēc viņam tas ir pārkāpums, bet Vilkam, kurš bija atbildīgs par projektu, atbildība nav jāuzņemas, un viņš tiek atjaunots amatā.

"Man rodas jautājums. Man tas ir pārkāpums, bet persona, kura bija tieši atbildīga par projektu, tagad neatbildēs. Tas jau iet no visiem rāmjiem ārā. Kādi tad ir Strīķes kundzes apsvērumi, lai manu rīkojumu atceltu," norādīja bijušais KNAB priekšnieks.

Jau ziņots, ka pašreizējā KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja Juta Strīķe atcēlusi Vilnīša rīkojumu par Vilka atbrīvošanu no KNAB priekšnieka vietnieka amata. Ņemot to vērā, Vilks trešdien atgriezies darbā.

Vēstīts arī, ka toreizējais KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis marta sākumā ierosināja disciplinārlietu, lai izvērtētu iespējamos disciplinārpārkāpumus Vilka rīcībā saistībā ar nolaidīgu darba pienākumu izpildi, ilgstošu bezdarbību, maldinošas informācijas sniegšanu, veicot pienākumus projekta "KNAB attīstība un nostiprināšana" īstenošanā, kā arī neizpildot Finanšu ministrijas rīkojumu, KNAB priekšnieka rīkojumus un rezolūcijas, premjera rezolūcijas, kā arī apzināti dezinformējot premjeru par projekta faktisko stāvokli un nepildot vecākās nozares amatpersonas pienākumus.

Šīs disciplinārlietas ietvaros Vilks bija atstādināts no amata. Pēc disciplinārlietas izskatīšanas Vilnītis savu vietnieku maija sākumā no amata atbrīvoja.

Ziņots, ka Saeima 16.jūnijā Vilnīti atbrīvoja no KNAB vadītāja amata. Pēc tam premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") parakstīja rīkojumu, ar kuru KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe iecelta par KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāju.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais