Saeima vasarā sanāks uz ārkārtas sēdēm

Saeima nākamnedēļ, 21.jūnijā, beigs pavasara sesiju, bet rudens sesija sāksies 2.septembrī, tā deputāti izlēma šonedēļ.

Sesiju starplaikā kārtējās Saeimas sēdes nenotiek, bet parlamentārieši var sanākt uz ārkārtas sēdēm. Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa ("Vienotība") iepriekš pieļāvusi, ka Saeima uz ārkārtas sēdēm sanāks 1. un 8.jūlijā.

8.jūlijā arī notiks ārkārtas sēde, kurā svinīgo zvērestu dos jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš (Zaļo un zemnieku savienība).

Sesiju starplaikā deputāti turpinās strādāt komisijās.

Āboltiņa bija aicinājusi tautas kalpus nedoties sesiju pārtraukumā un uz kārtējām Saeimas sēdēm sanākt līdz 23.jūlijam, kad notiks tautas nobalsošana par 10.Saeimas atlaišanu, tomēr tas netika atbalstīts.

Pagājušajā ceturtdienā, lemjot par šo jautājumu, deputāti debatēs norādīja, ka jau tagad parādoties apkaunojošas iniciatīvas, kas skaidrojamas ar priekšvēlēšanu laiku.

"Ja mēs paskatīsimies, ko mēs paspējam šodien [ceturtdien] iebalsot, nu, piedodiet, tas nav nekāds sistemātisks darbs. Nu netaisīsim priekšvēlēšanu kampaņas par budžeta naudu," aicināja Boriss Cilēvičs ("Saskaņas centrs").

Deputāts Kārlis Šadurskis ("Vienotība") gan sacīja, ka Cilēviča pārstāvētais politiskais spēks atbalstījis Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iniciatīvu par atklātām Saeimas vēlēšanām.

"Lai man piedod ZZS frakcija, es nevaru nosaukt šos par saprātīgiem grozījumiem Satversmē, kuri apkaunotu mūsu valsti visā Eiropas Savienībā. Proti, runājot par atklātām Saeimas vēlēšanām. To "Saskaņas centrs" lielā vienprātībā atbalstīja," viņš norādīja.

ZZS priekšlikumu par atklātām Saeimas vēlēšanām Saeimas vairākums noraidīja.

Pēdējās divās Saeimas sēdēs ir bijusi ļoti plaša darba kārtība – aptuveni 70 izskatāmu likumprojektu.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais