Jaunā Valsts prezidenta Bērziņa kanceleju vadīs Daudze [papildināta]

© f64

Jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš vienojies, ka Valsts prezidenta kancelejas vadītāja pienākumus uzņemsies Gundars Daudze.

Šāda izvēle tiek pamatota ar to, ka jaunievēlētais Valsts prezidents atzinīgi vērtē Daudzes pieredzi, vadot 9.Saeimas darbu, un norādīts, ka tā būs ļoti noderīga, strādājot Valsts prezidenta kancelejā.

Pozitīvi tiek vērtēts arī tas, ka Daudze agrāk ir ieņēmis atbildīgus amatus un uzkrājis pieredzi parlamentārajā darbā.

Savukārt Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks arī turpmāk būs Ēriks Ozols, tādējādi nodrošinot kancelejas administratīvā darba pēctecību.

Padomnieka pienākumus ārpolitikas jautājumos arī turpmāk piekritis pildīt Andris Pelšs.

Pašreizējais prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs aģentūrai BNS uzsvēra, ka nekādas jaunievēlētā prezidenta aktivitātes un izvēles, tostarp viņa pēcteča izvēli kancelejas vadītāja amatā un to, cik veiksmīgi Daudze šos pienākumus varētu pildīt, nekomentēs.

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis aģentūrai BNS vien norādīja, ka izšķiršanās vadīt jaunievēlētā prezidenta kanceleju ir paša Daudzes ziņā un ne frakcijā, ne koalīcijā tas neesot saskaņots.

"Protams, cilvēks pats izvēlas savu ceļu, tā ir viņa izvēle. [ZZS] prezidenta komandas komplektācijā absolūti neiejaucās, mēs neesam par to runājuši," vien atkārtoti uzsvēra Brigmanis.

Arī par to, kas sēdīsies ne tikai deputāta, bet arī Saeimas priekšsēdētāja biedra un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja krēslā Daudzes vietā, viņam noliekot mandātu, pagaidām frakcijā neesot runāts.

Rāviņa-Vimba aģentūrai BNS sacīja, ka par pārējiem kandidātiem uz topošo prezidenta kancelejas sastāvu vēl nevar pastāstīt, jo sarunas turpinās. Bērziņš ir apņēmies savu komandu izveidot līdz inaugurācijas dienai, un tā arī notikšot.

"Kolīdz būs kādi jaunumi par amatpersonām amatos, to paziņosim," teica jaunievēlētā prezidenta pārstāve.

Ar Daudzi aģentūrai BNS neizdevās sazināties, bet Latvijas Televīzijai (LTV) viņš atzina, ka lēmums par amata maiņu neesot bijis viegls, tomēr iepriekš gūtā pieredze var noderēt Valsts prezidenta kancelejā.

Daudze arī jaunajā amatā centīšoties iespēju robežās nepamest savu ārsta praksi un arī turpmāk dežurēt Ventspils slimnīcā.

Jau vēstīts, ka jaunievēlētais prezidents līdz ar savu komandu oficiāli amatā stāsies 8.jūlijā, kad Saeimā notiks ārkārtas sēde un prezidents dos zvērestu.

Iepriekš aģentūrai BNS Bērziņš sacīja, ka ir runājis ar vairākiem Valsts prezidenta kancelejas iespējamiem vadītājiem, tostarp pašreizējo prezidenta kancelejas vadītāju Edgaru Rinkēviču un arī ZZS biedru Daudzi. Viņš gan atzina, ka šis amats Daudzem politiskajā karjerā būtu kritums. "Ja tā notiks, tas būs liels karjeras kritums. Ja ņem pēc rangiem," uzskata Bērziņš.

Par komandas veidošanu Bērziņš konsultējas ar cilvēkiem, kas vairs neesot aktīvajā politikā. "Partija šeit nevar palīdzēt. Tie ir cilvēki, kas sevi jau ir parādījuši."

Nereti konsultantiem viedokļi par kandidātiem esot pretēji, bet galīgo lēmumu jaunievēlētais prezidents pieņemšot pats. "Atbildība jau ir mana," norādīja Bērziņš.

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka Bērziņš par savu padomnieku uzaicinājis kļūt arī bijušo aizsardzības ministru, tagadējo Saeimas deputātu no "Vienotības" Imantu Viesturu Lieģi, kurš šo piedāvājumu varētu pieņemt, jaunievēlētajam prezidentam dodot padomus tieši ar starptautisko drošību un NATO saistītos jautājumos.

Pēc "pietiek.com" rīcībā esošās informācijas, Bērziņš savā komandā labprāt vēlētos redzēt arī Zatlera juridisko padomnieci Inesi Lībiņu-Egner un nacionālās drošības padomnieku Raimondu Rožkalnu.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais