Ekspertu aptauja: Vai politiskā vide kļūs godīgāka, ja Zatlers nodibinās jaunu partiju?

Zatlers vairs nevar atkāpties

Dagmāra BEITNERE, kultūrpsiholoģe:

– Uzreiz nenotiks nekas. Šāda domāšana jāatmet. Mēs redzējām, cik ātri Vienotība piesedza ekonomikas ministru Arti Kamparu – tas bija necienīgi. Ja partijas saviem biedriem izvirzīs augstus morālos kritērijus, tad lietas sāks palēnām notikt. Lai Zatlers paceļ šo politisko latiņu. Prezidentam vairs nav kur atkāpties. Domāju, būs cilvēki, kuri viņam sekos, jo pārmaiņas ir nepieciešamas. Arī sabiedrībai strikti jāprasa: mums vajag godīgus politiķus! Pieļauju, ka būs kārtējā vilšanās, bet mēs nedrīkstam nošļukt garā – kaut ar vilšanos, bet jādodas uz priekšu. Diemžēl latviešiem ir raksturīga t.s. gājēju psiholoģija – ja kas, tad braucam prom! Mums jābūt ziemciešiem un jāpaliek Latvijā.

Jauna partija negarantē izmaiņas

Aigars FREIMANIS, sociologs:

– Jaunas partijas dibināšana negarantē Latvijas politiskās kultūras paaugstināšanos. Tad arī sabiedriskajai domai jābūt pilnīgi atšķirīgai. Aicinājums Vairāk godīguma politikā!, izteikts kaut vai no Valsts prezidenta pils, tik un tā tiek mērīts ar neticības mērauklu. Diemžēl sabiedrības lielākā daļa paliek vērotāju, nevis dalībnieku pozīcijās. Arī šis gadījums nav izņēmums. Varbūt godīgums palielinātos tad, ja tiktu atklāti un sabiedrībai skaidri pamatoti minēto oligarhu likumpārkāpumi; tad, ja pati politiskā elite viņus izslēgtu no savas vides. Tas gan varētu kļūt par spēcīgu emocionālo pamudinājumu un ticību, ka politiskajā vidē patiešām notiek kaut kas pozitīvs.

Partiju jau tā par daudz

Mārcis BENDIKS, sabiedrisko attiecību speciālists:

– Valdis Zatlers ar savu rīcību parādījis, ka ir neprognozējams, gļēvs un no viņa paša Latvijas politikā nekādas jēgas nebūs – tāpat kā nebija arī iepriekšējos četrus gadus. Teorētiski labums varētu būt tas, ka viņa lēmums (atlaist Saeimu) sabiedrībā uzjundīja milzu cerības. Protams, rodas jautājums: vai šīs cerības spēs realizēties jaunā politiskā spēkā. Jau tagad ir trīs partijas, kuras saistījušās kopējā apvienībā un tagad cita caur citu cīnās par to pašu. Tad nu vēl būs arī ceturtā šajā pašā žanrā...? Manuprāt, Latvijas politiskajā vidē partiju ir par daudz. Galu galā 10. Saeima, kurā ir piecas frakcijas, nemaz nav pats sliktākais variants. Kur tad tie godīgie un jaukie cilvēki bijuši, ja jau līdz šim nav sastājušies pēdējo patiesību instanču tribūnos – Jaunajā laikā vai Pilsoniskajā savienībā? Ja Zatleram izdosies izveidot partiju, viņš noņems balsis Vienotībai.

Revolūcijas izraisa skaudība

Kārlis DAUKŠTS, politologs:

– Politiskā kultūra tiek veidota ilgstoši un bāzējas uz daudziem principiem, kurus nevar izmainīt ar vienas jaunas partijas radīšanu. Partija, ko dibinātu, piemēram, Vaira Vīķe-Freiberga vai Valdis Zatlers, neizmainīs uzreiz sabiedrības domāšanu. Diemžēl patlaban tā balstās uz populistiskiem aicinājumiem, kurus gatavojas realizēt ar lozungu Kā var nesolīt... Īstas izmaiņas politikā būs tikai tad, kad izveidos struktūru, kas ļaus izskaust korupciju. Proti, radot situāciju, kad ierēdnis grib ņemt kukuli, bet nevar to izdarīt. Lai to panāktu, jāmaina visa valsts pārvalde, ierēdņu organizētības principi. Šādas normas pasaules praksē ir izstrādātas un pazīstamas, bet Latvijā diemžēl tieši ierēdnis ir galvenais atļauju sniedzējs tai vai citai darbībai materiālajā vidē. Tādējādi arī cilvēki sāk dalīties mantiskajās grupās. Un vēl es gribētu uzsvērt: revolūciju nerada trūkums vai bads. Revolūcijas un politiskās kustības rada skaudība. Tas diemžēl raksturīgs pārejas sabiedrībai, kurā politiskā vide nav atdalīta no personisko interešu sfēras. Turklāt savstarpējās attiecības var tikt pārnestas uz politiskajām simpātijām vai antipātijām.

Kārtējais cīnītājs pret

Dans TITAVS, JL veidotājs:

– Nepazīstu politiķi V. Zatleru, pazīstu tikai V. Zatleru, kurš ir bijis vājš prezidents, kura vienīgais politiskais kapitāls ir vienas dienas lēmums, kas ir acīmredzami kaitīgs valstij, kas ieveda valsti politiskā un konstitucionālā krīzē. Tas gan ir populārs un populistisks, bet politiskos procesus neveicinošs. Nekādus politiskos uzstādījumus no viņa prezidentūras četros gados neesmu dzirdējis, ieskaitot viņa atskaites runu Latvijas Universitātē. Ja V. Zatlers ar oligarhu apkarošanas karogu ienāks Saeimā, tad tā būs kārtējā cīņā pret kaut ko, bet būtu laiks iestāties par kaut ko.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais