Zatlers rēķinājies ar iespējamo neveiksmi, par iesaistīšanos politikā izvairīgs

© f64

Valsts prezidents Valdis Zatlers neslēpj, ja bija rēķinājies ar viņam negatīvo Saeimas balsojumu prezidenta vēlēšanās.

Zatlers pēc balsojuma Latvijas televīzijā tieši neatbildēja uz jautājumu, vai iesaistīsies politikā pēc pilnvaru termiņa beigām.

"Viennozīmīgi, es ar tādu [rezultātu] biju rēķinājies, jo sestdien pēc paziņojuma [par Saeimas atlaišanu] es skaidri apzinājos, ka manas izredzes samazinās. Es esmu gandarīts, ka šajās dažās dienās Latvijas sabiedrībā ir notikušas daudzas labas, pozitīvas pārmaiņas," teica Zatlers un piebilda, ka valsts un tās iedzīvotāju liktenis ir mūsu pašu rokās.

Uz jautājumu, vai pēc prezidentūras termiņa beigām Zatlers ies politikā, viņš vien atbildēja, ka pašlaik kārtīgi strādās, darba kārtība ir saplānota un "pietiekami nopietna".

"Tajā brīdī, kad ir izcīnīta uzvara un kad ir piedzīvots zaudējums, pirmais uzdevums ir apsēsties un izvērtēt konkrēto situāciju, un tad pieņemt lēmumu.. Uzvaras un zaudējuma eiforijā nenonāk pie labākā rezultāta," teica Zatlers.

Uz jautājumu, vai viņš varētu iestāties "Vienotībā", Zatlers atkārtoja, ka vispirms izvērtēs situāciju un tad rīkosies.

Zatlers atzina, ka grūtāk ir pateikt, kāds signāls sabiedrībai ir nule notikušās balsošanas rezultāts.

"Tā ļoti lielā līdzība ar balsojumu par Šleseru ‒ nobalsoja tie paši spēki, kas toreiz, arī šodien bija kopā ‒ tie ir jautājumi, uz kuriem mums ir jāatbild," sacīja Zatlers un norādīja uz apņemšanos veikt grozījumus gan partiju finansēšanas likumā, gan vēlēšanu kampaņu finansēšanā.

"Šis balsojums liek pārliecināties par to, ka visam ir likumsakarības un Šlesera balsojums nebija nejaušība," uzsvēra Zatlers. Viņš pateicās par atbalstu gan tiem, kas interesējās par prezidenta vēlēšanu norisi, gan tiem, kas rakstījuši atbalsta vēstules un pulcējās pie Saeimas, gan arī deputātiem, kuri balsojuši par viņu.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais