Saeimā beigusies otrā balsošanas kārta par prezidenta amata kandidātiem; notiek balsu skaitīšana

Saeimā beigusies arī otrā balsošanas kārta par Valsts prezidenta amata kandidātiem un patlaban notiek balsu skaitīšana.

Otrā balsošanas kārta sākās uzreiz pēc pirmās un arī notika aizklāti ar vēlēšanu zīmēm.

Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā ilgst jau kopš rīta, kad īsi pēc pulksten deviņiem sākās debates par šo jautājumu, kuras ilga vairāk nekā trīs stundas un beidzās tikai īsi pirms pulksten vieniem.

Otrā balsošanas kārta bija jārīko, jo pirmajā neviens no kandidātiem neguva 51 deputāta atbalstu – pašreizējam Valsts prezidentam Valdim Zatleram pirmajā balsošanas kārtā atbalstu pauda 43, bet Saeimas deputātam eksbaņķierim Andrim Bērziņam (Zaļo un zemnieku savienība) – 50 tautas priekšstāvji. Pieci no balsotājiem pirmajā kārtā bija balsojuši pret abiem kandidātiem, bet viena balsošanas zīme tika atzīta par nederīgu.

Saeimas sēdē ceturtdien piedalās 99 deputāti, nav Mihaila Zemļinska ("Saskaņas centrs"), kurš atrodas komandējumā ārzemēs.

Uz Valsts prezidenta amatu pretendē divi kandidāti – esošais valsts vadītājs Valdis Zatlers un Saeimas deputāts eksbaņķieris Andris Bērziņš (Zaļo un zemnieku savienība). Deputāti vēlēšanās varēja balsot par vienu vai otru kandidātu, kā arī svītrot abus pretendentus. Vēlēšanu zīme nav derīga, ja nobalsots par abiem pretendentiem vai ne par vienu no kandidātiem.

Lai ievēlētu prezidentu, par kandidātu ir jānobalso vismaz 51 deputātam. Ja pirmajā kārtā nevienam kandidātam neizdodas iegūt vairākuma atbalstu, par abiem kandidātiem balso vēlreiz. Ja arī tad neviens negūs 51 deputāta atbalstu, trešajā kārtā balsos par to kandidātu, kurš iepriekšējā kārtā ieguva visvairāk balsu. Ja tad neizdodas ievēlēt prezidentu, jāizsludina jaunas vēlēšanas, kam jānotiek desmit līdz piecpadsmit dienu laikā.

Kandidatūras jaunām prezidenta vēlēšanām izvirza ne vēlāk kā piecas dienas pēc pēdējās vēlēšanu kārtas.

Esošā prezidenta Valda Zatlera pilnvaras beigsies 7.jūlijā.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais