Dombrovskis norāda, ka Zatlera solis rada jaunu iespēju uzlabot politisko kultūru

Valsts prezidenta Valda Zatlera solis rosināt Saeimas atlaišanu radījis jaunu iespēju kvalitatīvi uzlabot politisko kultūru un demokrātiju, ceturtdien Saeimas sēdē pirms prezidenta vēlēšanām norādīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Dombrovskis runu sāka, uzsverot, ka pirmais Latvijas prezidents Jānis Čakste prezidentūras institūcijas prestižu un reputāciju noteica ļoti augstu. Savukārt otrā prezidentūras institūcijas latiņu ļoti augstu uzstādīja Vaira Vīķe-Freiberga.

"Pašlaik Valsts prezidents Valdis Zatlers ar savu izlēmīgo pozīciju pret oligarhiem radījis jaunu iespēju kvalitatīvi uzlabot Latvijas politisko kultūru un demokrātiju," sacīja Dombrovskis.

Viņš pauda viedokli, ka Zatlers lēnām ir kļuvis par politiķi, kuru pieņem un atbalsta liela daļa Latvijas pilsoņu. Dombrovskis pauda pārliecību, ka Zatlers ir spējīgs pildīt prezidenta pienākumus visaugstākajā līmenī. "Taču kopš 28.maija paziņojuma jautājums par Valsts prezidenta amata kandidātu vairs nav atraujams no tā, kā mēs katrs un sabiedrība kopumā vērtē viņa viedokli par nepieciešamību ievēlēt jaunu Saeimu," teica Dombrovskis.

"Mēdz teikt, ka prezidenta amats Latvijā ir simbolisks. Dziļi simboliska bija arī Valda Zatlera rīcība, pieņemot lēmumu ierosināt Saeimas atlaišanu. Tā simbolizē ticību tam, ka iespējams mainīt dūksnājā iestigušo Latvijas politisko vidi. Mainīt to ar sāpīgiem, riskantiem, taču apņēmīgākiem paņēmieniem," klāstīja Dombrovskis.

"Ja parlaments nespēj pieņemt lēmumus, izšķirīgos balsojumos vairākumam atturoties vai nepiedaloties, vairākums parlamenta deputātu neatkarīgi no tā, vai formāli pieder pozīcijai vai opozīcijai, rūpējas tikai par to, lai saglabātu esošo stāvokli un savu sēdekli Saeimas zālē - tāds parlaments ir jāatlaiž," teica premjers.

Premjers atzina, ka nav vairs laika cerēt uz pārmaiņām reizi četros gados un pēc tam atkal vilties. "Iespējams, tas ir jādara tagad," piebilda Dombrovskis.

"Taču tikai sabiedrības rīcība noteiks, vai Valsts prezidenta Valda Zatlera neuzticības izteikšana Saeimai kļūs par izšķirīgu robežu notiekošajos procesos Latvijā, vai paliks vien kā atsevišķs vēsturisks notikums. Kaut kas būtiski var mainīties tikai tad, kad katrs sabiedrības loceklis pats sāks domāt, kas viņu pārstāvēs Saeimā, – kādu vērtību un principu aizstāvji –, un kad Latvijas cilvēku izdarītās apzinātās izvēles vēlēšanās novilks striktu robežu, lai cilvēki, kuriem ir pārmērīgi liela ietekme uz tiesiskumu un demokrātiju, paliktu mazākumā," uzsvēra valdības vadītājs.

Runu viņš pabeidza, norādot, ka prezidenta sestdienas lēmums ir iespēja, kas ir jāizmanto Latvijas politiskās vides uzlabošanā, dodot Zatleram iespēju turpināt darbu.

Svarīgākais