Satversmes grozījumiem par deputāta imunitāti varētu būt strauja virzība

Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne ("Vienotība") uzskata, ka "Vienotības" iesniegtos grozījumus Satversmē, kas skar deputāta imunitāti, varētu pieņemt īsā laikā.

"Vienotība" rosina grozīt Satversmes pantu, izslēdzot no tā vārdus par kratīšanu veikšanu pie deputāta dzīvesvietā. Tādējādi tiesībsargājošajām iestādēm pirms kratīšanas deputāta dzīvesvietā vairs nebūtu jālūdz Saeimas atļauja.

Aģentūras BNS aptauja liecina, ka šim priekšlikumam ir arī citu deputātu atbalsts, lai gan Juridiskās komisijas priekšsēdētājas vietnieks Valērijs Agešins ("Saskaņas centrs") pauda viedokli, ka šie Satversmes grozījumi būtu jāskata kopā ar citām Satversmes grozījumu iniciatīvām, kas nonākušas komisijā, jo Satversmi jau negrozot dienas laikā.

Šo iniciatīvu viņš atbalsta. "Domāju, ka pareizākais risinājums piedāvāt izslēgt šādu pantu, jo tad nebūtu šādu domstarpību un diskusiju – izslēdzam un viss," teica Agešins, atsaucoties uz Saeimas balsojumu par kratīšanām Aināra Šlesera ("Par labu Latviju", PLL) dzīvesvietās, kas netika atļauta.

Šāds risinājums loģisks šķiet arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājam Augustam Brigmanim. "Man jau šķiet, ka tas ir loģiski. Domāju, ka tā ir lieta, ko vajadzētu atbalstīt," sacīja Brigmanis un norādīja, ka pagājušās ceturtdienas balsojuma vērtējumu par Šlesera neizdošanu kratīšanām uzskata par pabeigtu.

Nacionālās apvienības pārstāvis Gaidis Bērziņš sacīja, ka pašreizējais regulējums nesasniedz mērķi, jo persona jau iepriekš uzzina par kratīšanu, tāpēc šī norma būtu maināma.

Apvienības PLL Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Zalāns atzina, ka PLL būs atvērti diskusijai, taču viņu interesējot vispirms noskaidrot citu Eiropas Savienības valstu praksi.

"Vienotības" iesniegtos grozījumus Satversmē Saeimas sēdes darba kārtībā varētu iekļaut 9.jūnija sēdē.

Satversmes grozījumi ir jāskata trijos lasījumos.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 26.maijā, Saeima nepiekrita Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lūgumam atļaut veikt kratīšanu Šlesera (PLL) dzīvesvietās.

Pašlaik Satversmē noteikts, ka Saeimas locekli nevar apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanas, ne citādi aprobežot viņa personas brīvību, ja tam nepiekrīt Saeima. "Vienotība" aicina grozīt Satversmes pantu, no tā izslēdzot vārdus "izdarīt pie viņa kratīšanas".

Latvijā

Kaut arī vārdos visi Eiropas Parlamentā (EP) ir par Ukrainas uzvaru, itin bieži kuluāros dzirdami aicinājumi mēģināt "kaut ko sarunāt", kas nozīmē to, ka kāds var gribēt uzspiest Ukrainai kādu pazemojošu pamieru, komentējot norises parlamentā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja EP deputāts Ivars Ijabs (LA).

Svarīgākais