Igaunijas prezidents ar sapratni izturas pret Zatlera lēmumu ierosināt Saeimas atlaišanu

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, komentējot Latvijas prezidenta Valda Zatlera lēmumu ierosināt Saeimas atlaišanu, sacīja, ka ar sapratni izturas pret katru konstitucionālu un demokrātisku soli, kas ir vērsts uz korupcijas mazināšanu.

Ilvess pirmdien aģentūrai BNS teica, ka saprot, kāpēc Latvijas prezidents nolēma ierosināt atlaist parlamentu, taču uzsvēra, ka neuzskata par pareizu iejaukties citas valsts iekšējās lietās.

"Pēdējā laikā esmu ticies ar prezidentu Valdi Zatleru, svētdien ar viņu stāvokli apspriedām pa telefonu. Es saprotu iemeslus, kuru dēļ Latvijas prezidents pieņēma tādu negaidītu lēmumu," sacīja Ilvess.

Pēc Igaunijas prezidenta teiktā, ir saprotams, ka korupcija un acīmredzamie šķēršļi ceļā uz tās pārvarēšanu jebkurā valstī pazemina uzticību šādai valstij gan līdzpilsoņu, gan starptautiskās sabiedrības vidū.

"Korupcija nozīmē, ka nav nozīmes ne tautas gribai, ne likumiem - tas ir, nav ne demokrātijas, ne tiesiskas valsts. Bet tas jau ir drauds iekšējai un ārējai drošībai," sacīja Ilvess.

Viņš uzsvēra, ka ar sapratni izturas pret katru konstitucionālu un demokrātisku soli, kas ir vērsts uz korupcijas mazināšanu, pret "apšaubāmiem lēmumiem un negodīgumu - kā politikā, tā ekonomikā".

Jau vēstīts, ka Zatlers 28.maija vakarā uzrunā tautai paziņoja, ka rosina 10.Saeimas atlaišanu. Viņa lēmums sekoja Saeimas 26.maija balsojumam, kurā tā nolēma neatļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) veikt kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās. Zatlers šo balsojumu savā uzrunā nodēvēja par "sirēnu, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēja varu un tiesu varu".

Zatlers norādīja, ka jaunā Saeima pārmantojusi arī citus netikumus. "Mēs redzējām tirgošanos par amatiem, kaislīgu cīņu par amatiem tā vietā, lai domātu par valsti. Amati tika arī savējiem, kā jau tas ierasts. Saeima vairākkārt parādīja, ka vispirms tā aizstāv kādas šauras grupas vai konkrēta cilvēka personīgās intereses, nevis valsts intereses.. Diemžēl rodas tāda sajūta, ka jaunievēlētā Saeima komfortabli jūtas politisko shēmu, melu un visatļautības gaisotnē," sacīja prezidents.

Latvijā

Latvijā turpina strādāt vairāk nekā 60 000 pensionāru, turklāt ne visi to dara, lai izklaidētos un būtu darba tirgū, bet arī lai izdzīvotu un iztiktu, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāja Aija Barča.

Svarīgākais