KNAB uzsāktā kriminālprocesā figurē 11 personas, tostarp sešas amatpersonas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagājušajā nedēļā kratīšanas veicis kriminālprocesa ietvaros, kurš uzsākts par 11 personu, tostarp sešus amatpersonu, darbībām.

KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe pirmdien īpaši sasauktā preses konferencē paziņoja, ka procesā figurē 26 komercsabiedrības un izmeklēšanā būs nepieciešama arī vismaz piecu ārvalstu attiecīgo iestāžu palīdzība.

Viņa atgādināja, ka 20.maijā KNAB sāka kriminālprocesu par vairāku valsts amatpersonu un amatpersonu, kas ieņem atbildīgu stāvokli, noziedzīgu nodarījumu veikšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Kriminālprocesa ietvaros līdz šim veiktas 42 kratīšanas. "Jāatzīmē, ka no izmeklēšanas viedokļa kratīšanas bijušas ļoti veiksmīgas, atsavināti daudzi priekšmeti un dokumenti, kuriem ir pierādījuma nozīme kriminālprocesā," norādīja Strīķe.

Atbildot uz jautājumu, kāds statuss kriminālprocesā ir Aivaram Lembergam, Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram, Strīķe teica, ka "kriminālprocesā ir personas, pret kurām ir sākts kriminālprocess. Tas arī ir kriminālprocesuālais stāvoklis". Savukārt runājot par iespējamiem Lemberga un Šķēles nodarījumiem, par kuriem līdz šim nav nekādas informācijas, viņa sacīja, ka šādu informāciju var izpaust tikai tik tālu, cik tas netraucē izmeklētājiem veikt turpmākās darbības.

Atbildot uz jautājumu, vai KNAB plāno vēlreiz vērsties pie Saeimas ar lūgumu veikt kratīšanu Šlesera dzīvesvietās, Strīķe uzsvēra, ka par visām darbībām lemj izmeklētājs un KNAB nekad nestāsta par plānotajām darbībām, jo pretējā gadījumā tās kļūtu absurdas.

KNAB priekšnieka vietniece paskaidroja, ka kratīšana Šlesera dzīvesvietā bija viena no iespējām, kā iegūt pierādījumus, taču tā bija "tikai viena no ļoti daudzām iespējām".

Strīķe arī noraidīja spekulācijas par to, ka kādam iepriekš darīts zināms par plānotajām darbībām kriminālprocesa ietvaros.

Biroja šefs Normunds Vilnītis, kurš tikai pirmdien atgriezās darbā pēc atvaļinājuma, žurnālistiem sacīja, ka par vērienīgajām kratīšanām uzzinājis vien no medijiem. "Bēdīgāks fakts ir tas, ka no medijiem diemžēl es to uzzināju arī pirms šīs operācijas sākuma," viņš atzina.

Jau ziņots, ka KNAB pagājušajā nedēļā veica kratīšanu vairākos uzņēmumos un valsts iestādēs. Kratīšana veikta Ventspils un Rīgas domēs, brīvostas pārvaldē, Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimenei piederošajā īpašumā Puzē, laikrakstā "Diena", "Mediju namā" un citviet. Kratīšanu sankcionējusi Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa.

Latvijā

Latvijā turpina strādāt vairāk nekā 60 000 pensionāru, turklāt ne visi to dara, lai izklaidētos un būtu darba tirgū, bet arī lai izdzīvotu un iztiktu, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāja Aija Barča.

Svarīgākais