Ārvalstu mediji vēro Zatlera cīnīšanos ar oligarhiem

Ārvalstu masu saziņas līdzekļi, ziņojot par Latvijas prezidenta Valda Zatlera ierosinājumu atlaist Saeimu, norāda uz prezidenta mēģinājumiem cīnīties pret oligarhiju un korupciju.

Viedokļos no Lietuvas un Igaunijas izskan prognozes, ka ārkārtas vēlēšanās vairāk balsu iegūs opozīcijas partijas, tomēr diez vai Saeimas atlaišana nozīmēs ilgu un smagu politisko krīzi.

Plašāku uzmanību V. Zatlera lēmums ir izpelnījies Lietuvā un Igaunijā. Portāla Delfi Igaunijas redakcija vēstījusi gan par pašu paziņojumu, gan par to, ka pēc prezidenta runas pie Rīgas pils pulcējās V. Zatlera atbalstītāji un prezidents iznācis ārā tiem pateikties. Portāls, atsaucoties uz sevis aptaujātajiem ekspertiem, norāda, ka gadījumā, ja šonedēļ Saeima ievēlēs jaunu prezidentu, tā leģitimitāte var būt apšaubāma, jo prezidentu būs ievēlējis parlaments, kurš, iespējams, drīz tiks atlaists.

Igaunijas parlamenta deputāts Marko Mihkelsons izteicies, ka V. Zatlera lēmums ir bijis vienīgais iespējamais – tā viņam NATO parlamentārās asamblejas laikā stāstījuši Latvijas kolēģi. Politiķis tomēr nav pārliecināts, vai jaunas Saeimas ievēlēšana nesīs kādus uzlabojumus Latvijas politikā. M. Mihkelsons atzīmē, ka demokrātiskās valstīs politiskās krīzes nav retums, tāpēc nav uzskatāms, ka parlamenta atlaišanai būs kādas nopietnas iekšpolitiskas sekas. Tajā pašā laikā viņš atzinis, ka notikušais traucēs parlamentam pildīt savas pārstāvniecības funkcijas. M. Mihkelsons norādīja uz Somijas piemēru, kur savulaik politiskās krīzes dēļ valsts netika pārstāvēta vairākās Eiroparlamenta sanāksmēs.

Lietuvas vēstnieks Latvijā Antans Vaļonis, atstāstot Latvijas politiķu un politologu sacīto, norāda, ka Saeimas ārkārtas vēlēšanās lielākie ieguvēji varētu būt prokrieviskie spēki. «Šeit par to runā daudzi,» viņš stāsta, norādot, ka Latvijā krievvalodīgo elektorāts ir ļoti aktīvs. A. Vaļonis prognozē, ka vairums referenduma dalībnieku atbalstīs Saeimas atlaišanu, bet ārkārtas vēlēšanās vairāk balsu iegūs tās partijas, kas pašlaik ir opozīcijā. Vēstnieks Lietuvas portālam Delfi sacījis, ka Saeimas atlaišanas ierosināšana, visticamāk, neglābs V. Zatleru no amata zaudēšanas – konkrētāk, viņš šādā veidā neesot sev atstājis pat teorētisku iespēju tikt pārvēlētam. «Līdz referendumam Saeima var pieņemt visus lēmumus, un tie būs likumīgi – tai skaitā par prezidenta izvēli,» stāsta A. Vaļonis.

Aģentūra Reuters V. Zatlera runu, kurā viņš paziņo, ka rosinās Saeimas atlaišanu, dēvē par «vēsturisku». Aģentūra atzīmē Latvijā plaši izplatīto uzskatu par oligarhiem – ietekmīgu savstarpēji cieši saistītu cilvēku grupu, kas izmanto politiskus līdzekļus savas bagātības un ietekmes vairošanā, un to, ka V. Zatlera paziņojums izskanējis pēc tam, kad Saeima nedeva atļauju kratīšanai Aināra Šlesera īpašumos. Vienlaikus tiek atzīmēts, ka šis paziņojums valstī radīs politisku krīzi laikā, kad tā tik tikko sākusi atgūties no ekonomikas lejupslīdes. Aģentūra AP Latviju raksturo kā «recesijas rētām klātu valsti» ar «sakropļotu ekonomiku», kuras sakārtošanai bijis nepieciešams ņemt starptautisku aizdevumu, un uzskata, ka prezidenta lēmums izraisīs politisku nestabilitāti, tomēr norāda, ka notikušais ir bijusi reakcija uz to, ka parlaments ir saudzējis A. Šleseru – «vienu no trim oligarhiem».

Arī aģentūra AFP norāda uz to, ka šis notikums ir kas nebijis Latvijas vēsturē. Aģentūra lēš, ka prezidenta paziņojums ir daļa no politiskām spēlēm pirms šonedēļ paredzētā Saeimas balsojuma par nākamo Latvijas prezidentu. AFP raksta, ka V. Zatlers kopš savas ievēlēšanas 2007. gadā ir aicinājis politiķus strādāt, lai vairotu sabiedrības uzticēšanos.

Šim notikumam nedaudz uzmanības ir veltījuši arī citi ārvalstu masu saziņas līdzekļi, tai skaitā RIA Novosti un Gazeta.ru Krievijā un Sjiņhua Ķīnā, tomēr šajās lakoniskajās ziņās autori Latvijai nekādus īpašus epitetus vai prognozes nevelta.

Svarīgākais