Zatlers apsvēris arī iespēju prasīt Dombrovska valdības demisiju

© Andrejs Terentjevs, F64 Photo Agency

Valsts prezidents Valdis Zatlers lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu pieņēmis sestdienas vakarā pēc tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, premjeru Valdi Dombrovski (abi "Vienotība"), kā arī ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru. Prezidents arī neslēpa, ka apsvērta iespēja prasīt Dombrovska valdības demisiju.

Tā Zatlers sacīja svētdienas vakarā LNT.

"Es viennozīmīgi varu apgalvot, ka šādu lēmumu pieņēmu vakar. Pēc tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju, Ministru prezidentu un ģenerālprokuroru. Mēs runājām tikai par vienu tēmu. Stāvoklis valstī un izeja no tā. Pēc šīm trim sarunām es pieņēmu lēmumu rosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu," viņš teica.

"Es uzdevu abām amatpersonām vienkāršus jautājumus - kā viņi redz izeju no tās situācijas, kas radusies pēc Šlesera kunga neizdošanas, vai viņi redz kādu politisku alternatīvu šai valdībai, vai viņi redz izeju kā Saeima var vērst par labu to situāciju, kad katastrofāli krities Saeimas prestižs," turpināja Zatlers. Zatlers apgalvoja, ka viņa rīcībā nav nekādu citu papildus ziņu par pēdējiem notikumiem, kādu nebūtu sabiedrības rīcībā.

Kā viena no iespējām izskatīta arī Dombrovska valdības demisijas pieprasīšana, taču gan Āboltiņa, gan Dombrovskis apgalvojuši, ka šajā Saeimā citu valdību izveidot nevarēs. "Ja Saeimas priekšsēdētāja un reizē arī valdības vadītājs uz jautājumu, vai jūs redzat kādu citu koalīciju šajā Saeimā, atbild, nē, šī ir vienīgā iespēja.., tad mēs nevaram būt droši, ka Saeima var risināt jautājumus," sacīja prezidents.

"Tāda bija viena no iespējām. Ne Saeimas priekšsēdētāja, ne valdības vadītājs nevarēja atbildēt, precīzāk, pateica skaidru 'nē'. Nē, mums nav iespējas šajā Saeimā izveidot jaunu valdību. Ja ir tāda situācija Saeimā, tad ir vajadzīgs jauns vēlētāju mandāts," skaidroja Zatlers.

Zatlers arī nedomā, ka rodas morāla problēma apstāklī, ka 10.Saeima balsos par viņu kā vienu no kandidātiem. "Es esmu pilnīgi izprotošs par to, ka deputātiem izšķirties par balsojumu ir daudz grūtāk, zināmā mērā esmu izteicis viņiem neuzticību. Es gribu apgalvot, ja mani ievēlēs un tautas nobalsošanā būs negatīvs balsojums par Saeimas saglabāšanu, tad tajā pašā brīdī es atteikšos no amata," sacīja Zatlers.