Āboltiņa: Saeima ir leģitīma līdz referenduma rezultātam

Saeima ir leģitīma līdz tautas nobalsošanas rezultātam, līdz ar to Valsts prezidenta vēlēšanas var notikt 2.jūnijā, intervijā radio "SWH" teikusi Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa.

"Kāds šobrīd būs vēlēšanu rezultāts, es negribu nodarboties ar prognozēm un minējumiem, bet ja prezidents netiek ievēlēts pirmajā kārtā, tad saskaņā ar prezidenta ievēlēšanas likumu tiek izsludināta otrā kārta," paskaidrojusi Āboltiņa.

Viņa atzina, ka prezidenta Valda Zatlera paziņojums ir vēsturisks brīdis Latvijas sabiedrībai, lai atgrieztu ticību Latvijas valstij un mēģinātu iemīlēt savu valsti no jauna.

"Ne mazāk svarīgs ir izaicinājums apzināt visus racionālos uzdevumus, lai nepieļautu tās smagās kļūdas, kas mūs pavada visus šos 20 gadus, un svarīgi ir saprast, vai ārpus emocionāli taisnīgam solim, kādu šobrīd ir it kā izdarījis Valsts prezidents, mēs spēsim spert arī racionāli jaunas kvalitātes soli," norādījusi Āboltiņa.

Tomēr viņa apšaubījusi Saeimas labāku lēmumu pieņemšanu, tikai mainot deputātus, bet nemainot sistēmu.

Uz jautājumu par situācijas tālāko attīstību, Āboltiņa atbildējusi: "Mēs neesam vēl izgājuši no krīzes, mēs esam sasnieguši trauslu līdzsvaru un ir jānodrošina, lai Saeima strādātu, lai valdība strādātu, kas turpinātu radīt uzticību mūsu valstij."

Tā kā gaidāmajam referendumam nav nepieciešams kvorums, jautājums par šīs Saeimas atlaišanu nepastāv - ja uz referendumu atnāk pieci cilvēki un trīs nobalso par, Saeima ir atlaista, informējusi Saeimas priekšsēdētāja.

Jau vēstīts, ka Zatlers sestdienas vakarā uzrunā tautai rosināja Saeimas atsaukšanu. Līdz ar to ir jārīko tautas nobalsošana, kas varētu notikt 30.jūlijā.