Eksperti kritiski vērtē ideju, ka papildu balss došana ģimenēm ar bērniem ietekmēs dzimstību

Eksperti pagaidām atturīgi izsakās par Saeimas Demogrāfijas politikas apakškomisijas deputātu iniciatīvu sākt diskusiju par vēlēšanu tiesību došanu bērniem.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas Demogrāfijas politikas apakškomisija otrdien, 31.maijā, uz sēdi aicinājusi vairākus augsta līmeņa ekspertus, lai sāktu diskusiju par vēlēšanu tiesībām bērniem, liecina apakškomisijas darba kārtība.

Apakškomisijas vadītājs Andris Šķēle ("Par labu Latviju") ir pārliecināts, ka tas motivētu politiķus ģimenes ar bērniem uztvert kā nopietnu elektorātu.

"Ja viņi redzēs, ka ģimenes ar bērniem ir nozīmīgs vēlētājs, arī tie, kam demogrāfijas problēmas nav aktuālas, būs spiesti domāt par ģimenēm draudzīgākas vides radīšanu," uzskata Šķēle.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājam Arnim Cimdaram bija grūti nosaukt valsti, kurā balsstiesības būtu dotas vēlētājiem, kas jaunāki par 18 gadiem.

"Es gribētu nošķirt kompetences diskusijā – politisks jautājums ir par vēlēšanu tiesībām kā cilvēktiesībām, bet savu lomu es drīzāk redzu diskusijā jau tajā daļā, kā to praksē varētu realizēt," norādīja Cimdars.

Tieslietu eksperts Aivars Endziņš izskanējušo ideju par papildu balsis pieaugušajiem atkarībā no bērnu skaita ģimenē vērtē kā absurdu, taču par balsstiesību došanu agrāk, iespējams, varētu diskutēt.

"Pagaidām nezinu, ko un kā deputāti īsti ir iedomājušies. Tas, kas izskanējis no [Aināra] Šlesera un [Andra] Šķēles, ka bērnu skaitam atbilstošs balsu skaits vēlēšanās – tas ir absurds, esmu kategoriski pret. Tas ir pretstatā demokrātisko vēlēšanu principiem – pamatā ir viens vēlētājs, viena balss," uzsvēra Endziņš.

Valsts prezidenta pārziņā izveidotās Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) vadītājs Roberts Ķīlis uzskata, ka labāk vajadzētu diskutēt par tādiem variantiem, kas pasaulē jau pierādījuši ietekmi uz demogrāfiju. Piemēram, Zviedrijā izmaksā pabalstu vecākiem, ja nākamais bērns piedzimst drīz pēc pirmā.

"Es vispirms raudzītos uz tiem risinājumiem, kuriem ir redzami efekti uz dzimstību un kurus var pierādīt. Līdz šim man nav bijusi iespēja iepazīties ar pierādījumiem, ka papildu balss došana vecākiem ir risinājums dzimstības virzienā. Komisijā prasīšu, vai ir vērts aplūkot risinājumus, kas skan politiski labi, bet pierādījumu, ka tas ietekmē dzimstību, nav vai ir stipri apšaubāmi. Svarīgāk būtu apskatīt tikai tos risinājumus, kuriem jau ir pamatojumi," sacīja Ķīlis.

Svarīgākais