Zatlera kandidatūru Valsts prezidenta vēlēšanām ceturtdien izvirzīs divas frakcijas

Apvienības "Vienotība" un "Par labu Latviju" (PLL) ceturtdien katra atsevišķi izvirzīs Valdi Zatleru gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, aģentūra BNS uzzināja frakcijās.

Tikmēr Ainārs Šlesers no PLL pieļauj, ka varētu nebalsot par Zatleru, lai gan PLL iepriekš paudusi atbalstu pašreizējam prezidentam.

Trešdien pēcpusdienā "Vienotība" paziņoja, ka visi tās 33 deputāti ir parakstījušies par Zatlera kandidatūras izvirzīšanu.

"Latvijai pašlaik ir nepieciešama politiska stabilitāte. Tā it īpaši vajadzīga saimnieciskai izaugsmei un krīzes seku pārvarēšanai, tāpēc visi apvienības Saeimas frakcijas deputāti ir paziņojuši par savu atbalstu Zatleram un parakstījuši iesniegumu par viņa izvirzīšanu Valsts prezidenta amatam. "Vienotība" ir gandarīta, ka šai ierosmei ir sekojušas arī citas Saeimā pārstāvētās partijas," pausts paziņojumā dienu pirms tam, kad oficiāli sākas termiņš kandidatūru izvirzīšanai.

"Vienotība" trešdien nav aicinājusi Zatlera izvirzīšanai pievienoties arī savus partnerus – Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

"Šādi aicinājumi jau ir bijuši neskaitāmi, šis tiks iesniegts kā "Vienotības" frakcijas iesniegums. Rīt redzēsim, kā viņi uz to reaģēs," aģentūrai BNS norādīja apvienības Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Edvards Smiltēns.

Pēc viņa teiktā, teorētiski Zatleram ir Saeimas vairākuma atbalsts, taču balsojums būs slēgts.

"Grūti spriest, kāds būs iznākums. Protams, ka no apsolījumiem, kas ir solījuši, balsu pietiek, bet kā katrs nobalsos, ievelkot atzīmi, būs atkarīgs no katra deputāta. Par "Vienotību" šaubu nav, gandrīz garantēju, ka visi 33 nobalsos," teica Smiltēns.

Savukārt PLL frakcijā aģentūrai BNS apliecināja, ka arī viņi pieteiks Zatleru prezidenta vēlēšanām.

"Es no rīta frakcijas vārdā iesniegšu Zatlera kandidatūru, balstoties uz frakcijas lēmumu," apliecināja frakcijas vadītājs Edgars Zalāns.

Komentējot apvienības pārstāvja Šlesera publiski pausto, ka Zatlers viņa atbalstu varētu nesaņemt, ja atbalstīs viendzimuma pāru partnerattiecību reģistrāciju, frakcijas vadītājs sacīja, ka Šleseram vēl ir laiks līdz 2.jūnijam gan personiski no Zatlera noskaidrot viņa viedokli, gan izlemt par savu pozīciju.

Kandidatūras varēs iesniegt no 19. līdz 24.maijam, bet vēlēšanas, visticamāk, notiks 2.jūnijā.

Jau ziņots, ka Nacionālā apvienība ir paudusi atbalstu Zatleram, taču par viņa izvirzīšanu neparakstīsies. Savukārt ZZS nav kopīga frakcijas viedokļa – daļa paudusi atbalstu Zatleram, bet daļa vēl domā.

"Saskaņas centra" pārstāvji izteikušies, ka uz pirmo kārtu kandidātu nevirzīs, bet nav pateikuši, vai atbalstīs Zatleru, lai saglabātu manevra iespējas.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.