Zaļā partija ar vienotu lēmumu balsojumā par Valsts prezidentu nāks klajā 24.maijā

Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošā Latvijas Zaļā partija (LZP) ar vienotu lēmumu balsojumā par Valsts prezidentu nāks klajā pēdējā kandidātu izvirzīšanas dienā 24.maijā pēc LZP valdes sēdes.

To žurnālistiem otrdien pēc LZP pārstāvju tikšanās ar prezidentu pavēstīja politiskā spēka pārstāvis un Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS, LZP).

"Katrs no mums lēmumu ir pieņēmis tik tālu, cik tas pašlaik ir jāpieņem, bet ar vienotu viedokli šajā jautājumā mēs nāksim pēc valdes sēdes," sacīja Līdaka.

Viņš arī norādīja, ka pēc tikšanās ar Zatleru savu viedokli par viņu nav mainījis un, ļoti iespējams, par viņu balsos. Viņš arī uzsvēra, ka sarunas laikā tika atbildēts uz visiem deputātu interesējošajiem jautājumiem.

Zatlera tikšanās laikā ar Latvijas Zaļās partijas deputātiem galvenokārt apspriesti jautājumi par enerģētiku un vides sektoru. Līdaka teica, ka sarunas laikā tika arī virzīts viedoklis prezidentam kļūt zaļākam.

"Lai arī Zatlers apgalvo, ka viņš tāds ir, mēs vēlētos, lai viņš arī popularizē zaļās idejas," minēja Līdaka.

"Katrā gadījumā mums ir nepieciešama drošības izjūta, ka arī turpmākos četrus gadus mēs varētu rēķināties ar prezidenta atbalstu situācijās, kad ekonomiskās izaugsmes alkās vides aizsardzības jautājumi, iespējams, tiek piemirsti," klāstīja Līdaka.

Arī Zatlers pēc tikšanās ar Zaļās partijas deputātiem žurnālistiem pastāstīja, ka ir apmierināts ar sarunu rezultātiem.

"Saruna bija, kā tas šogad ir pieņemts, ļoti konstruktīva, ļoti atklāta, un man bija liels gandarījums, ka katrs deputāts pauda savus konkrētus priekšlikumus, kā šo zaļo filozofiju valstī attīstīt pēc iespējas labāk un kāda ir prezidenta loma," sacīja Zatlers.

Deputāti ar Zatleru apsprieduši arī Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu. Zatlers žurnālistiem atzina, ka Latvija nemudinās Lietuvu realizēt Visaginas AES projektu, jo tas ir atkarīgs no Lietuvas valsts rīcības, lēmumiem un nākotnes plāniem.

Prezidents uzsvēra, ka pašlaik tiek diskutēts par AES drošības jautājumiem un, iespējams, Visaginas AES projektu uz kādu laiku varētu atlikt. "Pēc Fukusimas avārijas visā pasaulē, ne tikai Latvijā un Lietuvā, šie jautājumi, cik drošas ir stacijas un kas būtu jādara, lai tās tiešām būtu drošas, ir absolūti nepieciešami un sabiedrībā tiks diskutēti. Būs zināms tāds, kā angļu valodā saka, "stand-by" periods attiecībā pret jaunu staciju būvniecību," klāstīja Zatlers.

Jau vēstīts, ka kandidatūras prezidenta amatam var iesniegt no 19. līdz 24.maijam. Prezidenta vēlēšanām saskaņā ar likumu jānotiek no 29.maija līdz 7.jūnijam. Zatleram pilnvaras pirmajā prezidentūras termiņā beidzas 7.jūlijā.

Zatlers 16.martā paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Maija pirmajās divās nedēļās Zatlers tikās ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem. Atbalstu Zatleram solījusi "Vienotība" (33 balsis), "Par labu Latviju" (8), Nacionālā apvienība (7) un daļa Zaļo un zemnieku savienības deputātu. Atbilstoši ZZS Saeimas frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa vārdiem par Zatleru varētu balsot 15 ZZS deputātu. "Saskaņas centrs" nav paudis skaidru nostāju par Zatleru.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.