Ministrs: Jelgavas slimnīcas vadītāja apsūdzība korupcijā iedragā uzticību veselības nozarei kopumā

Kārtējā apsūdzība korupcijā nopietni iedragā uzticību veselības nozarei kopumā, nozarei, kur uzticība ir atslēgas vārds, otrdien norādījis veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Zaļo un zemnieku savienība), paužot cerību, ka smago apsūdzību Jelgavas slimnīcas vadītājam Andrim Ķipuram ("Jaunais laiks", JL) Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pamato ar pārliecinošiem un pārbaudītiem pierādījumiem.

Bārzdiņš norādījis, ka valsts slimnīcu jeb kapitālsabiedrību laba pārvaldība ir viena no Veselības ministrijas (VM) prioritātēm. No šā gada ir pastiprināta to finanšu un operatīvās darbības kontrole, ieviešot vienotus vadības grāmatvedības principus visās valsts īpašumā esošajās slimnīcās, izsludināts arī konkurss uz triju slimnīcu valdes locekļu amatiem, kuros vienlaikus ar profesionalitāti nopietni tiek vērtēta potenciālo kandidātu reputācija un iespējamie korupcijas riski.

Veselības ministrs uzskata, ka Jelgavas slimnīcas, tāpat kā citu reģionālo un lokālo slimnīcu, darbība atbildīgi jāvērtē attiecīgajām pašvaldībām.

Vienlaikus VM aicina pašvaldības uz diskusiju par to, lai nozares ministrijai, kas ir atbildīga par pieejamā finansējuma iespējami efektīvu izmantošanu, būtu lielākas iespējas tieši iesaistīties pašvaldību slimnīcu darba organizācijas un vadības izvērtēšanā.

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagājušajā piektdienā saistībā ar kukuļošanu aizturējis Jelgavas slimnīcas valdes locekli Andri Ķipuru un slimnīcas nodaļas vadītāju, kā arī divus komercuzņēmumu vadītājus. Saskaņā ar KNAB sniegto informāciju Jelgavas pilsētas slimnīcas valdes loceklis, būdams valsts amatpersona, laikā no 2010.gada novembra līdz 2011.gada 13.maijam no divu komercuzņēmumu valžu priekšsēdētājiem pieņēmis kukuļus ne mazāk kā 3700 latu apmērā saistībā ar slimnīcas iepirkto medicīnas aprīkojumu.

Savukārt slimnīcas nodaļas vadītājs, būdams pašvaldības iestādes darbinieks, kas nav valsts amatpersona, no komercuzņēmumu vadītājiem pieprasījis un pieņēmis prettiesisku labumu 300 latu apmērā.

Kriminālprocess ierosināts šogad 13.maijā par slimnīcas amatpersonu iespējami prettiesiskām darbībām saistībā ar veiktajām iepirkumu procedūrām slimnīcas vajadzībām no 2010.gada novembra līdz 2011.gada 13.maijam. Aizdomās turētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Svarīgākais