Zalāns: Labklājības ministrija melo par pabalstu griestu ierobežojumiem

© f64

Pabalstu griestu ierobežojumi attieksies uz daudz lielāku cilvēku skaitu, nekā min Labklājības ministrija, otrdien paziņoja opozīcijas deputāti Edgars Zalāns ("Par labu Latviju") un Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība).

Viņi uzsvēra, ka pabalstu ierobežojumi attiecas uz 200 tūkstošiem iedzīvotāju, kuri saņem vairāk nekā 500 latu mēnesī.

Dienu pirms parakstu vākšanas sākuma par apturētajiem sociālo pabalstu likumiem LM savukārt norādīja, ka pabalstu griestu saglabāšana ir mazāk sāpīgs risinājums, jo skars tikai 16 tūkstošus cilvēku mēnesī jeb 21 procentu pabalstu saņēmēju.

"Tie ir melīgi apgalvojumi," otrdien sacīja Zalāns.

Šie dati atšķiras, jo LM ņēmusi vērā pabalstu saņēmēju vidējo skaitu mēnesī, kāds tas ir tagad, taču opozīcijas deputāti uzskata, ka jāskaita visi potenciālie pabalstu saņēmēji.

"Mēs uzskatām, ka ar pieņemtajiem lēmumiem pakāpeniski zūd motivācija maksāt nodokļus, domāt par ģimenes pieaugumu un kādam no šiem 200 tūkstošiem cilvēku palikt Latvijā," uzskaitot sekas griestu saglabāšanai līdz 2014.gadam, to ieskaitot, Zalāns aicināja cilvēkus iet parakstīties, lai šis jautājums nonāktu līdz referendumam.

Opozīcijas deputāti minēja piemēru. Jurim ir 35, un viņš strādā par programmētāju, saņemot tūkstoti latu mēnesī. Viņa sieva ir mājsaimniece un audzina divus bērnus, saņemot pabalstu 16 latu mēnesī. Viņam jāmaksā hipotekārais kredīts 250 latu mēnesī. Taču Juris salauž roku un četrus mēnešus nespēj strādāt. Ģimenes ienākumi pabalstu griestu dēļ sarūk par 257 latiem mēnesī.

"Valdība ieviesa šos likumus krīzes laikā – samazināt pabalstus uz diviem gadiem, taču pagarināt vēl uz trim gadiem – tas ir pilnīgs absurds, turklāt tas neiet kopā ar informāciju, ka esam izgājuši no krīzes," teica Zalāns.

Nacionālās apvienības deputāts Parādnieks uzskata, ka notikusi nepareiza naudas pārdale. "Pat esošajos finansējuma apmēros naudu ir iespējams pārdalīt taisnīgāk un labāk un atbilstoši demogrāfijas politikas vismaz teorētiskajiem nosacījumiem," uzskata Parādnieks.

Viņš rosina maksāt lielāku pabalstu tām ģimenēm, kurās aug vairāk bērnu.

Nekādu aģitācijas kampaņu opozīcijas partijas nav plānojušas īstenot.

Jau vēstīts, ka Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) trešdien sāks vākt parakstus par trim apturētajiem sociālo pabalstu likumiem, kas attiecas uz pabalstu griestu saglabāšanu līdz 2014.gadam.

CVK izsludinājusi parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai par likumiem ‒ "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam".

Prezidents apturējis likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem pēc 37 Saeimas opozīcijas partiju deputātu prasības. Opozīcija uzskata, ka nav pamata izlemt par pabalstu griestu saglabāšanu jau pašlaik uz tik ilgu laiku.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais