Štokenbergs pēc atklātajiem pārkāpumiem cietumos aicinājis IeVP priekšnieku atkāpties

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs ("Vienotība") uzskata, ka Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniekam Visvaldim Puķītem pēc atklātajiem pārkāpumiem Rīgas centrālcietumā un Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem būtu pašam jāatkāpjas, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

„Šobrīd tiek vērtēts Ieslodzījumu vietu pārvaldes priekšnieka Visvalža Puķītes darbs un tie fakti, kas ir ministrijas rīcībā pēdējā pusgada laikā, liecina, ka viņa darbs neatbilst labākajiem standartiem,” norādījis Štokenbergs.

Viņš paudis viedokli, ka Puķītem pašam amats būtu jāpamet. Par Puķītes palikšanu amatā Štokenbergs sola lemt tuvāko divu nedēļu laikā.

Puķītem tiek pārmesta nepietiekoša padoto uzraudzība, kā rezultātā Valsts kontrole konstatējusi rupjus finanšu pārkāpumus Rīgas centrālcietuma grāmatvedībā, savukārt Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija norādījusi uz rupjiem cilvēktiesību pārkāpumiem Cēsu audzināšanas iestādē nepilgadīgajiem. Par šiem pārkāpumiem Puķīte ir bijis informēts, bet nav reaģējis.

Puķīte esot arī akceptējis nelikumīgu iepirkumu Cēsu audzināšanas iestādes jaunā korpusa būvniecībā, kā rezultātā būvniecība varētu nesaņemt Norvēģijas valdības finansējumu, kā bija paredzēts.

Raidījums arī vēsta, ka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) darbinieki secinājuši - Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem rupji tiek pārkāptas ieslodzīto cilvēktiesības un Ieslodzījumu vietu pārvalde nerīkojas, lai situāciju uzlabotu.

VBTAI priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa norādījusi, ka ir ziņas par nepilngadīgo fizisku ietekmēšanu un vardarbības veicināšanu Cēsu audzināšanas iestādē. Turklāt situācija šajā ieslodzījuma vietā pēdējo trīs gadu laikā ir tikai pasliktinājusies, neraugoties uz inspekcijas regulārām vēstulēm Ieslodzījumu pārvaldes priekšniekam Visvaldim Puķītim.

Inspekcija arī izsaka aizdomas, ka pēdējā pusgada laikā Cēsu audzināšanas iestādē notikušas divas izvarošanas, kuras cietumsargi būtu varējuši novērst, ja rūpīgāk sekotu ieslodzītajiem.

Puķīte šos pārmetumus noraidījis. „Ieslodzījumu vietu pārvaldes darbinieki uzskata, ka Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādē ir normāla kārtība un iestādes vadītājs tiek galā ar savu darbu,” paudis Ieslodzījumu vietu pārvaldes priekšnieks.

Savukārt Centrālcietuma grāmatvedībā kaut kur pazudis miljons latu, secinājusi Valsts kontrole, pētot ieslodzījuma vietas grāmatvedību 2010.gadā. Nedaudz vairāk kā miljons latu kā izdevumus preču un pakalpojumu iepirkšanai cietums uzrādījis pārskatā. Turpretī grāmatvedības uzskaitē Centrālcietums esot iepircis preces un pakalpojumus par 30 000 latiem. Rēķinos centrālcietums esot saņēmis 150 000 latus un nevienu rēķinu neesot apmaksājis.

Rezultātā Valsts kontrolei nav skaidrs, par kādu summu cietums veicis norēķinus un ko iepircis. Puķīte uz to norādījis, ka tā ir tikai papīru būšana.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.