Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Notiks "Parex bankas" pārņemšanas un restrukturizācijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde

Šodien notiks parlamentārās izmeklēšanas komisijas, kas vērtē iespējamās pretlikumīgās darbības saistībā ar "Parex bankas" pārņemšanu un restrukturizācijas procesu, sēde, liecina Saeimas darba kārtība.

Komisija paredzējusi vērtēt starpziņojumu par līdz šim padarīto un turpmāk plānoto.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Igors Pimenovs ("Saskaņas centrs", SC) aģentūrai BNS iepriekš pastāstīja, ka komisija lūgs Saeimu pagarināt tās darbības termiņu par deviņiem mēnešiem – līdz 2012.gada 24.februārim.

Pimenovs paskaidroja, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbam atvēlētais laiks nav pietiekams – 24.februārī komisija tika izveidota, tikai 17.martā tika ievēlēti tās vadītāji, un reāls darbs vēl nav sākts.

Pēc deputāta teiktā, komisija tikai tagad saņēmusi dokumentus no prokuratūras saistībā ar pērn augustā izbeigto kriminālprocesu par valsts amatpersonu darbībām "Parex bankas" pārņemšanā.

Saeima par komisijas darbības laika pagarināšanu varētu lemt 19.maijā.

Jau vēstīts, ka Saeima 24.februārī nolēma izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par iespējamām pretlikumīgām darbībām saistībā ar "Parex bankas" pārņemšanas un restrukturizācijas procesu.

Komisiju ierosināja izveidot SC. Apvienības pārstāvji norādīja, ka Ekonomikas ministrijai bija uzdots līdz šā gada 11.februārim sagatavot un iesniegt Ministru kabinetam "Parex bankas" un bankas "Citadele" pārdošanas stratēģiju, bet tas nav izpildīts. 2010.gadā un arī šogad visi lēmumi, kas ir saistīti ar "Parex bankas" restrukturizāciju un akciju pārdošanu, tiek izstrādāti, pieņemti un realizēti noslēpumainības un slepenības apstākļos.

"Ņemot vērā, ka koalīcija pērn neļāva likumdošanas ceļā minētos procesus pakļaut parlamentārai kontrolei, vienīgā iespēja procesu padarīt caurredzamu, nepieļaut nesaimnieciskumu vai pat ļaunprātību ir izveidot parlamentāro izmeklēšanas komisiju restrukturizācijas plāna lietderības un godīguma izvērtēšanai," klāstīja Saeimas frakcijas SC deputāti.

SC pārstāvji atzina: "Līdzšinējā noslēpumainība, kā arī valsts institūciju pārstāvju izteicienu un rīcības nekonsekvence pieprasa Saeimas līdzdalību finanšu krīzes seku pārvarēšanā. Izmeklēšana var būt tas instruments, kas procesu padara objektīvu un amatpersonas atbildīgas."

Parlamentārās izmeklēšanas komisiju vada Pimenovs (SC), viņa biedrs ir Imants Parādnieks (""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK", VL-TB/LNNK), bet komisijas sekretārs – Māris Kučinskis ("Par labu Latviju", PLL).

Komisijā strādā arī Viktors Jakovļevs (SC), Andris Bērziņš no Vidzemes (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS), Aleksejs Loskutovs ("Vienotība"), Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), Jānis Reirs ("Vienotība"), Andris Šķēle (PLL) un Jānis Vucāns (ZZS).

2010.gada 1.augustā beidzās "Parex bankas" operacionālās sadalīšanas process. Valdība pērn martā pieņēma lēmumu par "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no "Parex bankas" tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – "Citadele". Valdībai vēl jāpieņem lēmums par "Parex bankas" un "Citadeles" pārdošanas stratēģiju.