SC tikšanos ar Zatleru vērtē kā atklātu, bet savu izvēli joprojām nepauž

Opozīcijā esošās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcijas deputāti tikšanos ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru novērtēja kā godīgu, tiešu un atklātu, vienlaikus tā arī skaidri nepaužot izvēli jūnijā gaidāmajā balsojumā par nākamo Valsts prezidentu.

"Ir pāragri nodarboties ar atzīmju likšanu Valdim Zatleram, jo varētu būt vēl citi kandidāti," pēc pusotru stundu garās tikšanās otrdien sacīja SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

SC Saeimas frakcijas vadītājs norādīja, ka no SC rīcības būs daudz kas atkarīgs, savukārt viņa vietnieks Valerijs Agešins pauda uzskatu, ka bez SC atbalsta Valsts prezidentu nevarēs ievēlēt. "Viedokli veidosim, lai to realizētu ar 29 balsīm," teica Urbanovičs.

Turklāt viņš uzsvēra, ka SC ir svarīgi saglabāt manevra iespējas. "Izvirzot savu kandidātu, mēs sarežģītu procesu, jo tad aritmētika ir gaužām vienkārša. Tagad gribam saglabāt sev manevra iespējas, negribam sevi iedzīt politiskā stūrī. Gribam būt šī procesa veidotāji," klāstīja Urbanovičs.

"Mēs savas iespējas sašaurinātu, ja pašlaik kādu virzītu. Ja 29 no procesa izņem ārā, nesanāk pat 70. Tad spēle notiek tur. Mēs gribētu, lai šo spēļu būtu mazāk un tā būtu atklātāka, tāpēc mēs dabiskajām politisko tirgu lietām netraucēsim," viņš paskaidroja.

SC neplāno virzīt savu Valsts prezidenta amatu kandidātu, un Urbanovičs par provokāciju nosauca e-pasta vēstuli, kurā kā Valsts prezidenta amata kandidāts minēts viņš.

Sarunas laikā ar prezidentu SC neesot prasījis prezidenta atbalstu nonākšanai pie varas. Tomēr Urbanovičs novērtēja, ka pēc Zatlera vizītes Krievijā valdība bremzējusi prezidenta iniciatīvas.

"Redzu, ka ir norunas un cerības, ko radīja Zatlera kunga delegācijas projektu ieskicējumi, valdība nīdē ārā. Redzu lielu risku. No Krievijas puses var rasties nepatika un vilšanās, kad redzēs, ka valdība neatbalsta prezidenta centienus iedibināt labākas attiecības, tostarp transporta un saimnieciskā jomā," pastāstīja Urbanovičs.

SC nemitīgi arī konsultējoties ar citiem politiskajiem spēkiem par gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām, izņemot Nacionālo apvienību ""Visu Latvijai!"‒"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK".

SC ar Zatleru tiksies vēlreiz pirms balsojuma Saeimā par Valsts prezidentu.

"Gods un slava – nemēģināja tirgoties, jo vairāk jautājumi tomēr bija vērsti uz praktiskām lietām, uz valsts attīstību, uz sabiedrības attīstību," uz jautājumu, vai SC mēģināja tirgoties atbildēja Zatlers.

Pēc prezidenta teiktā, par balsošanu ar SC deputātiem neesot runāts "neviens vārds". "Bija ļoti korekta tikšanās," piebilda Zatlers. "Es būšu ļoti korekts – mēs tiešām par šīm lietām [balsošanu] nerunājām, un arī viņi bija ļoti korekti un arī neko man nejautāja un neprasīja [par balsojumu]."

SC arī neesot izteicis nekādas prasības vai nosacījumus attiecībā uz iespēju nākotnē tikt valdībā ar Zatlera palīdzību.

"Jebkura opozīcija vienmēr izsaka vēlmi un arī darbojas ar tādu mērķi, lai kādreiz nonāktu valdībā. Bet, protams, man netika izteiktas nekādas prasības vai nosacījumi, jo šī tiešām bija domu apmaiņa par politisko un ekonomisko situāciju, kāda eksistē pašlaik Latvijā," apgalvoja Zatlers.

Viņš pastāstīja, ka SC deputāti interesējušies, kā virzīsies sabiedrības saliedēšanas process Latvijā, kāds ir viņa redzējums, kā tas atšķiras no citu politiķu skatījumiem.

"Es vēlreiz uzsvēru, ka es runāju par saliedēšanu, nevis integrāciju. Manuprāt, šis termins dod zināmu piederību un arī daudz lielāku vēlēšanos iesaistīties šajā procesā," norādīja prezidents.

Pārrunāti arī ekonomiskie jautājumi, investīciju piesaiste un Latgales attīstība. "Jautājumu spektrs bija no A līdz Z. Grūti iedomāties, kura tēma šodien netika skarta," atzina Zatlers. Salīdzinot tikšanos ar SC pirms četriem gadiem, prezidents apliecināja, ka šoreiz viņam tika uzdoti daudz tiešāki un politiķa profesijai atbilstošāki jautājumi.

"Gaisotne ļoti, ļoti racionāla, ar vēlēšanos skaidrot jautājumus, noskaidrot manu viedokli. Droši vien arī viņi paudīs savu viedokli par mani," minēja Zatlers.

Uz jautājumu, kādēļ pirms šīs tikšanās Zatleram pirmdien notikusi saruna arī ar SC Saeimas frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču, prezidents atbildēja, ka tāda esot prakse - noskaidro, ko frakcija vēlas uzzināt un kā tā vēlas "būvēt sarunu ar Valsts prezidentu un nosacīti arī ar Valsts prezidenta amata kandidātu".

"Katrai frakcijai ir mazliet atšķirīgi uzstādījumi. Mēs arī redzēsim, ka pēc tam, kad viss būs beidzies, būs atšķirīgi viņu paziņojumi un arī tas, kā viņi redz šo tikšanos. Tā ir sagatavošanās tikšanās," paskaidroja Zatlers.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.