Āboltiņa Zviedrijas karalim pasniedz Lielvārdes jostu

Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa ("Vienotība") otrdien vizītes laikā Stokholmā pasniegusi Zviedrijas karalim Kārlim XVI Gustavam dāvanu – Lielvārdes jostu.

Āboltiņa uzsvērusi, ka Lielvārdes josta ir viena no skaistākajām un nozīmīgākajām latviešu tautastērpa sastāvdaļām.

"Katra šāda josta ir unikāls roku darbs, tā ir simbols latviskajai identitātei. Mēdz teikt, ka Lielvārdes jostā ir ieausts mūsu tautas liktenis," sacīja Āboltiņa un piebilda, ka šajā jostā simboliski ieausts arī Zviedrijas vārds, jo abu valstu likteņi ir savijušies cauri gadsimtiem un patlaban abas valstis saista lieliskas attiecības.

Saeimas spīkere pateikusies karalim par Zviedrijas ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā.

"Zviedrija deviņdesmito gadu sākumā pauda spēcīgu atbalstu baltiešu neatkarības centieniem un tai bija būtiska loma Latvijas starptautiskās atzīšanas procesā un Baltijas valstu neatkarības stiprināšanā. Skaidrs apliecinājums tam bija Jūsu Majestātes un karalienes Silvijas vizīte Latvijā jau 1992.gadā. Jūs bijāt viens no pirmajiem valstu vadītājiem, kas apmeklēja Latviju," teica Saeimas priekšsēdētāja.

Viņa norādīja, ka šajos divos gadu desmitos kopš neatkarības atjaunošanas Latvija un Zviedrija ir kļuvušas par labiem un uzticamiem sadarbības partneriem. Zviedrija ir turpinājusi Latviju atbalstīt, stiprinot demokrātiju, tiesiskumu un ekonomikas attīstību Latvijā, kā arī piedāvājot studiju iespējas, sadarbību kultūras jomā, veicinot ikdienas kontaktus starp abu valstu iedzīvotājiem.

Kā veiksmes stāstu abu valstu attiecībās Āboltiņa minēja 1994.gadā ar Zviedrijas valdības atbalstu atvērtās Rīgas Ekonomikas augstskolas darbu, kas kļuvusi ar augstas raudzes akadēmisku iestādi un piesaista studentus arī no trešajām valstīm, piemēram, Moldovas un Baltkrievijas.

Pārrunājot ekonomisko situāciju, Āboltiņa arī uzsvēra, ka Latvija patlaban var saskatīt pirmos smagās budžeta konsolidācijas augļus. Ekonomiskā situācija ir stabila un makroekonomiskie rādītāji turpina uzlaboties, atzina Āboltiņa.

Jau vēstīts, ka Saeimas priekšsēdētāja no 9. līdz 11.maijam uzturas vizītē Zviedrijā.

Svarīgākais