Saeimas komisija sāks skatīt plašos grozījumus pensiju likumā

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien,11.maijā, sāks skatīt plašos grozījumus pensiju likumā, kas paredz arī pensijas vecuma paaugstināšanu līdz 65 gadiem, liecina komisijas sēdes darba kārtība.

Uz komisijas sēdi trešdien aicināti pārstāvji no Labklājības ministrijas (LM) un Finanšu ministrijas, kā arī Valsts kontroles.

LM vēlas, lai no 2016.gada 1.janvāra tiesības uz vecuma pensiju būtu sievietēm un vīriešiem, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 15 gadiem un kuri sasnieguši vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, kas no 2016.gada 1.janvāra pakāpeniski – katru gadu ar 1.janvāri – pieaug par sešiem mēnešiem, līdz tiek sasniegti 65 gadi.

Likuma grozījumi arī paredz personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuras aprūpējušas līdz astoņu gadu vecuma sasniegšanai piecus un vairāk bērnus vai bērnu, kurš līdz astoņu gadu vecuma sasniegšanai atzīts par bērnu ar invaliditāti, būtu tiesības pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus ātrāk.

Grozījumi arī paredz invaliditātes pensijas izmaksu pārtraukt uz laiku, kad tās saņēmējs ir izvēlējies saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Jau ziņots, ka 28.aprīļa Saeimas sēdē par grozījumu nodošanu tālākai izskatīšanai nobalsoja 48 koalīcijas deputāti, bet pret tiem bija 37 tautas kalpi no opozīcijas – "Saskaņas centra" (SC), "Par labu Latviju" un Nacionālās apvienības – frakcijām.

Nacionālās apvienības deputāte Inese Laizāne uzskata, ka likumprojektu LM ir vāji sagatavojusi un aicināja to nenodot komisijām. Viņa norādīja, ka, nepiedāvājot pretī darbavietas gados vecākiem cilvēkiem, priekšlikums paaugstināt pensionēšanās vecumu tikai palielinās bezdarbnieku skaitu un to cilvēku skaitu, kuriem būs jāmaksā slimības pabalsts. Deputāte arī uzskata, ka pensionēšanās vecuma palielināšana ir jāskata kompleksi kopā ar veselības aprūpi, taču pagaidām tas nav paredzēts.

Pret likumprojektu iestājas arī SC, uzsverot, ka pensionēšanās vecumu nevar paaugstināt augstā bezdarba līmeņa dēļ.