Zatlers lūgs ģenerālprokuroru veikt nepieciešamās pārbaudes par ārvalstu amatpersonu noklausīšanos

Valsts prezidents Valdis Zatlers lūgs ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru sekot līdzi un veikt nepieciešamās darbības pēc izskanējušajiem paziņojumiem par ārvalstu amatpersonu noklausīšanos viesnīcās Rīgā.

To žurnālistiem sacīja prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa pēc Valsts prezidenta un apvienības "Par labu Latviju" (PLL) līdera Ainara Šlesera tikšanās ceturtdien Rīgas pilī. Uz jautājumu, vai pēc Šlesera paziņojuma tiks sasaukta Nacionālās drošības padomes sēde, Rassa atbildēja, ka "šāda iespēja pašlaik netiek izskatīta".

Pēc tikšanās Šlesers žurnālistiem arī pavēstīja, ka informāciju par nesankcionētu augstu ārvalstu amatpersonu noklausīšanos viesnīcās Rīgā viņam snieguši avoti drošības iestādēs. Uz jautājumu, kādi tieši pierādījumi ir viņa rīcībā, Šlesers norādīja, ka tie "saistīti ar faktiem un cilvēkiem, kas strādā drošības dienestā un kuri ir informēti par to, ka šīs noklausīšanās ir bijušas".

Taču, lai šie cilvēki šo informāciju apliecinātu publiski, esot nepieciešamas nopietnas garantijas, kuras varot sniegt tikai Zatlera pārvēlēšana amatā. "Diemžēl, ja sāksies tiesvedības process, viņiem, visticamāk, būs nepieciešamas ļoti nopietnas garantijas, lai viņi varētu apliecināt to informāciju, kas ir manā rīcībā. Viens no momentiem – ir nepieciešama Zatlera kunga pārvēlēšana, jo ir ārkārtīgi svarīgas garantijas, ko sniedz jaunievēlētais prezidents," klāstīja PLL pārstāvis.

Viņš arī norādīja, ka Ģenerālprokuratūrā nevērsīsies, jo darījis to jau pirms diviem gadiem un tas beidzies bez rezultāta, taču viņš aicinās Ģenerālprokuratūrā vērsties viesnīcu īpašniekus un pauda gatavību palīdzēt viņiem iegūt nepieciešamo informāciju.

"Pašreiz lēmums jāpieņem norvēģiem, kas ir viesnīcu īpašnieki, un kompānijai "Radisson", kas pārvalda viesnīcas, jo no viņiem jāseko iesniegumam. Prezidents teica – ja "Radisson" vērsīsies prokuratūrā, Valsts prezidents ir gatavs kontrolēt šo procesu no savas puses," sacīja Šlesers.

"Informācija, kas ir manā rīcībā, parāda, ka bez sankcionētas noklausīšanās, kāda notiek visā pasaulē, ir arī nesankcionēta noklausīšanās pēc principa, ka jāiegūst pēc iespējas vairāk informācijas," viņš pavēstīja.

"Ja noklausītos kādu vienu politiķi vai uzņēmēju, tā būtu viena lieta. Bet, ja viesnīcā tiek aprīkotas daudzas vietas, kurās nonāk ne tikai vietējie, bet arī ārvalstu cilvēki.. tas rada lielas problēmas arī biznesam," sacīja Šlesers. Uz jautājumu, vai viņam ir bažas, ka noklausītas arī viņa sarunas, Šlesers attrauca, ka "mani noklausās jau 13 gadu, tā ka tur nav nekādu pārsteigumu".

Viņš arī pauda pārliecību, ka pēc notikušā iesaistīšoties arī norvēģu drošības dienesti, lai izvērtētu situāciju.

Šlesers kritizēja drošības iestādes par bardaku un norādīja, ka tajās būtu jāveic neatkarīgs audits. Šlesers arī pauda viedokli, ka šo dienestu kontrolē lielākas pilnvaras būtu jāpiešķir Valsts prezidentam un viņa vadītajai Nacionālās drošības padomei.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūrā saistībā ar Šlesera paziņojumu, ka Latvijas viesnīcās tiek noklausītas ārvalstu amatpersonas, jau ir sākta pārbaude.

Šlesers ceturtdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" nāca klajā ar paziņojumu, ka Latvijas viesnīcās tiek noklausītas dažādas ārvalstu amatpersonas. Viena no viesnīcām, kur noteikti šāda noklausīšanās notiek, saskaņā ar Šlesera pausto ir patlaban "Radisson" tīklā ietilpstošā "Rīdzene".

Saskaņā ar politiķa rīcībā esošo informāciju noklausīšanās pēdējo gadu laikā regulāri notikusi gan 501.prezidenta klases numurā, gan vairākos citos luksusa klases numuros, kuros bieži apmetušās ārvalstu delegācijas, citu valstu prezidenti un premjeri. Noklausīšanās notiekot arī vairākās konferenču zālēs, tostarp zālē "Arkādijs".

Šlesers uzsvēra, ka noklausīšanos veicot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sadarbībā ar Satversmes aizsardzības biroju (SAB). "Primāri tas ir KNAB sadarbībā ar SAB," minēja PLL līderis.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais