Valdība spriež par dubultpilsonību

Valdība šodien formulēs viedokli par grozījumiem Pilsonības likumā, kas paplašina iespējas iegūt dubultpilsonību.

Šis jautājums bija iekļauts valdības darba kārtībā jau pagājušajā nedēļā, taču Tieslietu ministrija lūdza šo jautājumu par nedēļu atlikt, jo ministrs Aigars Štokenbergs bija komandējumā Čehijā.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") marta beigās, ņemot vērā Saeimas Juridiskās komisijas vēstuli, bija uzdevis tieslietu, iekšlietu, ārlietu un kultūras ministriem sagatavot priekšlikumus valdības viedoklim šajā jautājumā.

Saeima konceptuāli ir atbalstījusi apvienības "Vienotība" izstrādātos grozījumus Pilsonības likumā, lai paplašinātu dubultpilsonības iegūšanas iespējas un atvieglotu pilsonības iegūšanu nepilsoņu bērniem.

Parlamentā arī izveidota apakškomisija darbam ar grozījumiem Pilsonības likumā Ingmāra Čaklā ("Vienotība") vadībā.

Deputāti ir vienojušies strādāt pie četriem jautājumu blokiem. Pirmais no tiem saistīts ar dubultpilsonību trimdas latviešiem, otrs – ar pilsonības jautājumu tiem Latvijas pilsoņu bērniem, kas dzimuši ārvalstīs. Būtiski būs arī risināt situācijas, kad Latvijas pilsonība atņemta līdzšinējā dubultpilsonības aizlieguma dēļ. Ceturtais jautājumu bloks ir par iespēju Latvijas pilsonību piešķirt Latvijā dzimušu nepilsoņu bērniem automātiski.

Savukārt tuvāko mēnešu laikā plānots organizēt arī plašu konferenci, lai uzzinātu sabiedrības viedokli par dubultpilsonību.

Latvijā

Šī gada trešajā ceturksnī darba devēji ir mazāk meklējuši jaunus darbiniekus, taču darba meklētāju aktivitāte ir būtiski augusi, secināts personāla atlases uzņēmuma "Alma Career Latvia" (iepriekš "CV-Online Latvia") pārvaldītā darba sludinājuma portāla cv.lv statistikas analīzē.

Svarīgākais