Latvija vienīgā no Baltijas valstīm neplāno piešķirt naudu Černobiļas AES sarkofāga izbūvei

© Scanpix

Latvija vienīgā no Baltijas valstīm neplāno piešķirt naudu Černobiļas atomelektrostacijas (AES) sarkofāga izbūvei.

Ārlietu ministrijas Preses centrā norādīja, ka Latvija budžeta situācijas dēļ neplāno ziedot Černobiļas AES sarkofāgam, taču pauž atbalstu Ukrainas centieniem pārvarēt Černobiļas katastrofas sekas.

Igaunija Černobiļas AES sarkofāgam piešķīrusi 25 tūkstošus eiro (17,6 tūkstošus latu), bet Lietuva – 10 tūkstošus eiro (7028 latus).

Jau vēstīts, ka starptautiskie līderi otrdien Kijevā notikušajā ziedotāju konferencē solījuši piešķirt miljoniem latu vērtas summas sarkofāga pabeigšanai virs Ukrainā kodolsprādzienā nopostītās Černobiļas atomelektrostacijas drupām.

Eiropas Savienība sarkofāga izbūvei piešķirs 110 miljonus eiro (77 miljonus latu), bet Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka varētu piešķirt no 120 līdz 180 miljoniem eiro (84–26 miljonus latu).

Savukārt no valstīm vislielāko summu ziedos ASV – 123 miljonus eiro (86 miljonus latu).

Ukrainas valdībai ir izdevies savākt 575 miljonus eiro (402 miljonus latu) no nepieciešamajiem 740 miljoniem eiro (518 miljoniem latu), kas paredzēti jauna sarkofāga būvniecībai virs AES ceturtā kodolreaktora, kas uzsprāga 1986.gada 26.aprīlī.

Jauns sarkofāgs vajadzīgs, jo pašreizējais pārsegs ir savu laiku nokalpojis un tajā arvien parādās plaisas un caurumi, no kuriem vidē nonāk radioaktīvais piesārņojums.