Parakstu vākšanas laikā CVK informēs par iedzīvotāju aktivitāti

© f64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) vienojusies arī šoreiz parakstu vākšanas laikā regulāri informēt par pilsoņu aktivitāti, apliecināja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

“Centrālā vēlēšanu komisija ir vienojusies arī šoreiz reizi nedēļā apkopot un publiskot šo informāciju, jo pēc šīs informācijas ir liels sabiedrības pieprasījums,” sacīja Bērziņa.

Viņa uzsvēra, ka pašlaik tiesību aktos tā nav klasificēta kā ierobežotas pieejamības informācija un līdzšinējā pieredze liecina – ja šo informāciju neapkopo CVK, to parakstu vākšanas laikā apkopo mediji vai parakstu vākšanas iniciatori. Tādējādi informācija vienalga nonāk publiskajā telpā.

Bērziņa arī norādīja, ka parakstu vācējiem un pašvaldību vēlēšanu komisijām, kuru rīcībā ir ziņas par parakstītāju skaitu, nav tiesību šo informāciju nesniegt, ja tāda tiks lūgta.

Jau ziņots, ka jautājums par pilsoņu aktivitātes publiskošanu referenduma dienā vai parakstu vākšanas laikā skarts diskusijās pirms CVK vadītāja Arņa Cimdara atkārtotas apstiprināšanas amatā Saeimas Juridiskajā komisijā.

Komisijas deputāts Gundars Daudze (Zaļo un zemnieku savienība) apšaubīja, vai ir pareizi ziņot par pilsoņu aktivitāti noteiktās stundās visu dienu referenduma dienā, jo tas ietekmē rezultātu. „Faktiski, tas tā vai citādi ietekmē cilvēku piedalīšanos,” secināja deputāts.

Cimdars atbildēja, ka tas ir jutīgs jautājums, bet viņš uzskata, ka drīzāk būtu jāziņo, nevis informācija par aktivitāti jānoklusē. Taču nekur šis jautājums nav noteikts, un pašlaik prakse ir sniegt medijiem informāciju par pilsoņu aktivitāti. Tā ieviesta, jo savulaik CVK saņēmusi pārmetumus, ka šādi dati tiek slēpti.

Parakstu vākšanas laikā dati par to, cik daudz cilvēku jau parakstījušies, tiek sniegti reizi nedēļā, bet referenduma laikā - vairākas reizes dienā.

Jau vēstīts, ka parakstu vākšana par apturētajiem sociālo pabalstu likumiem notiks no šā gada 18.maija līdz 16.jūnijam, savukārt parakstu vākšana par Satversmes grozījumiem notiks iepriekš paredzētajā termiņā – no 11.maija līdz 9.jūnijam.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais