Pujats: latviešiem ir tiesības palikt dominējošiem Latvijā valodas ziņā

Latviešiem ir tiesības palikt dominējošiem Latvijā valodas ziņā, intervijā Latvijas Televīzijā ceturtdienas rītā sacīja kardināls emeritus Jānis Pujats.

"Krievvalodīgajiem ir jāsaprot, ka latviešiem ir tiesības palikt dominējošajiem valodas ziņā," uzsvēra Pujats. Viņaprāt, "Dzimtās valodas" aktivitātes, vācot parakstus par grozījumiem Satversmē, paredzot krievu valodai oficiālas valsts valodas statusu, apdraud latviešu valodu.

Savukārt, vērtējot Nacionālās apvienības rosinātos Satversmes grozījumus par izglītību valsts valodā, Pujats atzina, ka agri vai vēlu pie tā bija jānonāk.

"Nebūs nekāda skāde krievvalodīgajiem, ja viņi labi jutīsies latviešu valodā.. Savu valodu tas neapdraudēs, viņi ģimenē var mierīgi katru dienu runāt savu mātes valodu. Šajā ziņā es neredzētu problēmas," teica Pujats.

Jau vēstīts, ka "Dzimtā valoda" ir jau savākusi vairāk nekā 10 tūkstošus iedzīvotāju parakstus par krievu valodu kā oficiālo valsts valodu, taču tos Centrālajā vēlēšanu komisijā vēl neiesniegs, bet to plāno darīt augustā.

Savukārt no 11.maija līdz 9.jūnijam norisināsies CVK organizētā parakstu vākšana par Nacionālās apvienības rosinātajiem grozījumiem pamatlikumā, paredzot izglītību tikai valsts valodā.

Svarīgākais