Zatlers aptur sociālo pabalstu griestu likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem

© f64

Valsts prezidents Valdis Zatlers otrdien apturējis sociālo pabalstu griestu likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem, liecina prezidenta paziņojums laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Prezidents likumu publicēšanu apturējis, ņemot vērā 14.aprīlī iesniegto 37 Saeimas opozīcijas partiju deputātu prasību apturēt grozījumus trijos likumos - "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam".

Līdz ar prezidenta paziņojumu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) jāsāk parakstu vākšana referenduma ierosināšanai.

Ja tautas nobalsošanas ierosinājumu ir parakstījusi ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita, Centrālā vēlēšanu komisija triju dienu laikā izsludina referendumu. Līdz ar to jāsavāc vismaz 153,2 tūkstoši parakstu.

CVK vadītājs Arnis Cimdars aģentūrai BNS pagājušajā nedēļā pieļāva, ka parakstu vākšana par apturētajiem likumiem un Nacionālās apvienības rosinātajiem Satversmes grozījumiem, visticamāk, notiks vienlaikus.

Jau vēstīts, ka Saeimā 14.aprīlī, skatot šā gada budžeta grozījumus pavadošos likumprojektus, pieņemti likumi, kas paredz saglabāt sociālo pabalstu griestus līdz 2014.gada beigām.

Pēc Saeimas lēmuma 37 Saeimas deputāti, izmantojot Satversmē noteiktās tiesības, pieprasīja Valsts prezidentam apturēt likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem.

Tiesības apturēt likuma publicēšanu savulaik pirmo reizi pēc savas iniciatīvas izmantoja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, neizsludinot nacionālās drošības likumus. Toreiz parakstu vākšanā izdevās savākt pietiekamu skaitu parakstu, lai rīkotu referendumu par pretrunīgi vērtēto grozījumu atcelšanu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais