Prezidents: demokrātiskā valstī nevar pastāvēt pilnīgi neatkarīgas iestādes

© f64

Valsts prezidents Valdis Zatlers, vērtējot iespēju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) piešķirt neatkarīgas iestādes statusu, norāda, ka jebkurai iestādei demokrātiskā valstī ir jābūt noteiktai pārraudzībai vai padotībai.

"Demokrātiskā valstī nevar pastāvēt pilnīgi neatkarīgas iestādes, kas veic valsts pārvaldes funkcijas, īpaši, ja tās ir arī operatīvās darbības subjekti. Tām ir jābūt noteiktai pārraudzībai vai padotībai," prezidenta viedokli pauda Preses dienestā.

Vienlaikus viņš atzinis, ka atsevišķos gadījumos var noteikt augstāku vai zemāku iestādes darbības pārraudzības pakāpi. Tas būtu jāvērtē kontekstā ar iestādes kompetenci, pilnvaru apmēru, darbības nozīmīgumu un citiem aspektiem.

Tomēr prezidents uzsver, ka KNAB statuss ir vairāk izpildvaras un parlamenta kompetencē un šiem varas atzariem būtu jāizšķiras par efektīvāko KNAB pārraudzības modeli, pirmām kārtām izlemjot, vai atstāt pārraudzību izpildvaras ziņā un kādā līmenī.

Jau vēstīts, ka valdība tuvākajā laikā plāno izskatīt koncepciju par KNAB statusu un viens no risinājuma variantiem ir noteikt KNAB neatkarīgas iestādes statusu.

Arī premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") norādījis, ka ir divi varianti - stiprināt Ministru prezidenta pārraudzību pār KNAB vai noteikt birojam neatkarīgas iestādes statusu.