Noslēdzas starptautisko aizdevēju pārskata misija Latvijā

Šodien noslēdzas Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) pārskata misija Latvijā, aģentūrai BNS pavēstīja Ministru kabinetā.

Aizdevēji vērtēja un pauda atbalstu Saeimā atbalstītajiem 2011.gada valsts budžeta grozījumiem, kā arī vienojās ar valdību par provizorisko konsolidācijas apmēru 2012.gada budžetā, kas būs 150-180 miljoni latu.

Saskaņā ar sniegto informāciju, ņemot vērā Latvijas stratēģisko mērķi - ekonomikas stabilitātes nodrošināšana un izaugsmes atjaunošana-, kā arī plānu pievienoties eirozonai 2014.gadā, saskaņotais 2012.gada budžeta deficīta mērķis ir zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Ņemot vērā veicamos konsolidācijas pasākumus un izaugsmes atjaunošanos, Latvija varētu sasniegt arī vēl pārliecinošāku rezultātu - budžeta deficītu 2,5% apmērā no IKP.

Ar aizdevējiem ir saskaņoti 2012.gada budžeta konsolidācijas galvenie virzieni un tālākie rīcības virzieni, konsolidāciju virzot uz izdevumu samazināšanu, veicot ēnu ekonomikas apkarošanu un nekustamā īpašuma nodokļa reformu, izvērtējot iespējas efektivizēt valsts subsīdijas, kā arī nodrošinot Ministru kabineta apstiprinātās sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējas koncepcijas ieviešanu. Valdība turpinās realizēt iesāktās strukturālās reformas izglītības un veselības aprūpes jomās, nodrošinās sociālās drošības tīkla stratēģijas 2012. un 2013.gadiem izstrādi līdz 2011.gada augustam un veiks virkni citu pasākumu.

Tāpat aizdevēji akceptēja 300 miljonu eiro (210,8 miljonu latu) izmantošanu budžeta deficīta segšanai no starptautiskā aizdevuma, kas pašlaik 650 miljonu eiro (456,8 miljonu latu) apmērā ir rezervēts Valsts kasē finanšu sistēmas stabilitātes nodrošināšanai. Arī turpmāk veiksmīgi risinot ar finanšu sektoru saistītos jautājumus, paredzams, ka jau jūnijā gandrīz pusi no šīs rezerves varēs novirzīt 2011.gada budžeta finansēšanai.

Starptautisko aizdevēju misija Latvijā sākās 5.aprīlī.

Svarīgākais