Dombrovskis: pēc aizdevēju pārskata misijas pārsteigumi nav gaidāmi

Pēc starptautisko aizdevēju pārskata misijas, kas noslēgsies ceturtdien, 14.aprīlī, pārsteigumi nav gaidāmi, trešdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" solīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš prognozēja, ka aizdevēju pārskata misija noslēgsies veiksmīgi un vienošanās arī par 2012.gada budžetu tiks panākta.

"Viss liecina, ka sarunas mēs noslēgsim sekmīgi un misija tiks pabeigta. Nākamā gada budžets tiks tikai ieskicēts, jo sarunu pamattēma ir 2011.gada budžeta grozījumi. Attiecībā uz 2012.gadu būs zināms provizoriskais konsolidācijas apjoms un ieskicēti iespējamie konsolidācijas virzieni," teica Dombrovskis.

Premjers norādīja, ka sarunās būtisks jautājums ir nākamā gada konsolidācijas apjoma novērtējums un iespējamie konsolidācijas virzieni. Tāpat svarīgs jautājums ir starptautiskā aizdevuma programmā saņemto līdzekļu, kas rezervēti finanšu sektora stabilizācijai, daļēja vai pilnīga novirzīšana budžeta deficīta segšanai. "Es domāju, ka pa šo punktu mēs arī panāksim vienošanos," prognozēja Dombrovskis.

Viņš solīja, ka pārsteigumi pēc misijas nav gaidāmi. "Es domāju, ka jauni pārsteigumi no šīs misijas nebūs, jo par budžetu visas vienošanās jau ir panāktas. Arī par 2012.gadu - konsolidācijas apjomi būs mazāki nekā iepriekš plānots. Arī konsolidācijas virzieni nebūs pārsteigums," stāstīja premjers.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Starptautiskā valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komsijas (EK) pārskata misija beigsies piektdien, 15.aprīlī. Šonedēļ SVF un EK pārskata misijai paredzētas tikšanās arī ar Latvijas Banku, Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, valdības sociālajiem partneriem, Valsts kontroli un Konkurences padomi.

Tāpat ziņots, ka Saeima 7.aprīlī pirmajā lasījumā atbalstīja budžeta grozījumus, kuri paredz šim gadam valsts konsolidētajā budžetā 4,256 miljardu latu ieņēmumus, kas ir par 102 miljoniem latu vairāk, un 4,748 miljardu latu izdevumus, kas ir par 19,9 miljoniem latu vairāk nekā apstiprinātajā budžeta likumā. Tādējādi valsts budžeta deficīts tiek samazināts līdz 491,6 miljoniem latu, kas ir 3,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP) pēc Latvijas naudas plūsmas metodikas, un paredzams, ka kopbudžeta deficīts šogad varētu būt 4,2% no IKP pēc "EKS 95" metodikas.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais