Kubiļus: lēmums par pāreju uz ziemas un vasaras laiku jāpieņem visām Baltijas valstīm

Lietuvā var diskutēt par pāreju uz ziemas un vasaras laiku, tomēr lēmums par šo jautājumu kopīgi jāpieņem visām trīs Baltijas valstīm, ceturtdien paziņoja Lietuvas premjerministrs Andris Kubiļus.

"Man šķiet, ka, mierīgi pārrunājot šo jautājumu, mēs patiešām varam atrast visracionālāko risinājumu. Cits jautājums ir tas, ka svarīgi ir saskaņot šādu lēmumu ar kaimiņvalstīm, tas ir, pārējām Baltijas valstīm. Ierosinu, lai Baltijas Asamblejas deputāti izskata šo jautājumu," teica Kubiļus, atbildot uz Lietuvas parlamenta deputātu jautājumiem.

Lietuvas parlamentā ir iesniegti jau divu rezolūciju projekti, kuros tiek ierosināta iespēja atteikties no pārejas no vasaras uz ziemas laiku. Vienā no projektiem ierosināts, ka nedēļas nogalē notikušajai pulksteņa rādītāju pagriešanai stundu uz priekšu vajadzētu būt pēdējai, bet otrā ierosināts, ka Lietuvai vajadzētu palikt savā laika zonā bez jebkādām pārejām.

Pašreizējā kārtībā pāreja uz vasaras laiku notiek marta pēdējā sestdienā, pagriežot pulksteņa rādītājus stundu uz priekšu, bet oktobra pēdējā svētdienā notiek pāreja uz ziemas laiku, kad pulksteņa rādītāji tiek pagriezti stundu atpakaļ.

Eiropas Savienībā pāreju uz vasaras laiku nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku. Direktīva nosaka vasaras laika sākumu un beigas vienoti visām Eiropas Savienības dalībvalstīm.