Aizsardzības ministrs uzskata, ka pagaidām ir pāragri runāt par Latvijas iesaisti NATO misijā Lībijā

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība") uzskata, ka pagaidām ir pāragri runāt par Latvijas iesaisti NATO misijā Lībijā, kur opozicionāri cīnās ar šīs valsts līdera Muammara Kadafi režīmu.

"Ceturtdienas vakarā pieņemts lēmums, ka NATO pārņem atbildību par komandu un tā saucamo nelidošanas zonu. Tālākās debates par NATO iesaisti un attiecībām ar koalīciju turpināsies nākamnedēļ. No šī viedokļa, skatoties tīri politiski, protams, ka mēs [Latvija] atbalstījām šādu pozīciju," aģentūrai BNS pa tālruni no Briseles teica Pabriks.

"Ja mēs skatāmies no pasaules viedokļa, NATO ir vienīgā organizācija, kas spēj piedāvāt tāda tipa komandstruktūru šādām operācijām - neatkarīgi no tā, kuras valstis piedalās. Mēs gribam joprojām arī citu valstu iesaisti, sevišķi no arābu pasaules, jo tas ir ANO mandāts un tā nav ES vai NATO politika," norādīja ministrs.

Pēc Pabrika teiktā, pašlaik par Latvijas iespējamo iesaisti operācijās ir pāragri runāt, jo nav bijušas prasības Latvijai kaut kā iesaistīties, izņemot politiski.

"Ja mēs skatāmies no Latvijas viedokļa, mēs pašreiz nediskutējam par mūsu praktisko bruņoto spēku iesaisti. Šādas prasības, kas attiecas uz mūsu valsti un apstākļiem, nav bijušas. Ja tādas būs, mēs izskatīsim. Ja mēs izskatīsim, tad, visticamāk, tas varētu būt kādā divpusējā kārtā ar kādu citu valsti kopā. Bet es domāju, ka mēs to līmeni vēl neesam sasnieguši, jo šādu prasību mums pagaidām nav," klāstīja Pabriks.

Viņš atgādināja, ka Latvijai Lībijas notikumu kontekstā jāskatās arī ES virzienā, jo arī ES nobalsojusi par iesaisti, sevišķi, kas saistās ar humāno palīdzību. "Varbūt šajā flangā arī mums kaut kas var parādīties eventuāli un varētu būt saikne ar militāro personālu. To nevar izslēgt," norādīja ministrs.

Lidojumu aizlieguma zonas virs Lībijas operācijas plānošanai NATO izveidojusi 90 dienu ilgu misiju, ko gan var pagarināt vai saīsināt, ņemot vērā situācijas attīstību, piektdien paziņoja kāda NATO amatpersona.

"Lielākā daļa plānošanas aspektu tika veidoti trīs mēnešus, tomēr, ja [NATO spēku komandieris] jūt, ka to vajag pagarināt, viņš to vienkārši arī pateiks," paskaidroja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, un piebilda, ka "es pieņemu, ka tas var būt nedaudz vairāk vai mazāk".

NATO amatpersonas sacīja, ka ceturtdien apstiprinātajā misijā līdzdarbosies desmitiem alianses kaujas lidmašīnu.

ANO Drošības padomes rezolūcijā par lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu virs Lībijas starptautiskā sabiedrība tiek pilnvarota lietot "visus nepieciešamos līdzekļus" Lībijas civiliedzīvotāju aizsardzībai, bet šos nepieciešamos līdzekļus var dažādi interpretēt.

ASV sākumā piekrita vadīt šīs ANO rezolūcijas izpildi, bet vēlāk lika saprast, ka vēlas iespējami drīzāk nodot šo uzdevumu kādam citam, un ceturtdien NATO pieņēma lēmumu uzņemties operācijas plānošanas un izpildes darbus. Sabiedroto spēki sestdien sāka uzlidojumus Lībijas līdera Muammara Kadafi spēkiem.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais