KNAB reformu atkal atmet atpakaļ

Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis atkal nav apmierināts ar Normunda Vilnīša sagatavoto Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) reformu un pieprasa to pārstrādāt. Tikmēr KNAB vadītājs jau tradicionāli sācis ar premjeru asu polemiku.

Viens no iemesliem, kādēļ Ministru prezidents nav saskaņojis sagatavoto reformu, ir KNAB priekšnieka vietnieku, vairāku nodaļu vadītāju, kā arī biroja arodbiedrības vēstule, kurā negatīvi vērtēts KNAB reglamenta projekts.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga Neatkarīgajai atzina, ka N. Vilnītis ir saņēmis premjera iebildumus, taču biroja vadītājs neuzskata par pamatotu V. Dombrovska prasību saskaņot reglamenta projektu ar biroja darbiniekiem. KNAB priekšnieks uzsver, ka premjeram iesniegto KNAB struktūras modeli konceptuāli jau ir atbalstījusi Starpinstitūciju komisija, kuras sastāvā bija seši drošības un tiesībsargājošo iestāžu profesionāļi, kā arī Nacionālās drošības padome, līdz ar to nav izprotama nepieciešamība to saskaņot ar personām, kuras personiski ieinteresētas gan līdzšinējo amatu, gan sociālo garantiju saglabāšanā.

N. Vilnītis paziņojis, ka premjers, pēc viņa domām, nerespektē kompetentu institūciju viedokli un «rada precedentu, ka, pretēji likumu prasībām, turpmāk visās valsts pārvaldes iestādēs būs jāievieš prakse, kad iestāžu strukturālās izmaiņas jāsaskaņo ar arodbiedrībām un konsultatīviem veidojumiem».

Jāatgādina, ka premjers un N. Vilnītis jau ilgstoši nespēj vienoties par biroja reformu. V. Dombrovskis janvārī kārtējo reizi nepiekrita N. Vilnīša iecerētajam modelim un nolēma to apturēt. N. Vilnītis premjera lēmumu gan apstrīdēja prokuratūrā, taču prokuratūra premjera rīcību atzina par likumīgu. N. Vilnītis tomēr ieviesa izmaiņas KNAB struktūrā, nolemjot veidot operatīvo darbinieku grupu, kas strādā tiešā viņa pakļautībā, nevis viņa vietnieces J. Strīķes pārraudzībā. Premjers uzdeva šo reformu atcelt, norādot, ka tā paredz nelietderīgu funkciju dublēšanu, bet N. Vilnītis to darīt nevēlējās. Šobrīd prokuratūras paspārnē ir izveidota darba grupa, kura vērtē N. Vilnīša atbilstību ieņemamajam amatam.

Svarīgākais