Deputāti vēlas azartspēlēs atļaut piedalīties personām tikai no 21 gada vecuma

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nākamajā nedēļā, 22.martā, sāks izvērtēt vairāku deputātu priekšlikumu azartspēlēs atļaut piedalīties personām tikai no 21 gada vecuma, liecina komisijas darba kārtība.

Pašlaik azartspēles atļauts spēlēt no 18 gadiem.

Saeimas komisija un nozares asociācija gan sagaida ļoti būtiskus argumentus par likuma grozījumiem, no cik gadiem Latvijā atļaut spēlēt azartspēles, jo pagaidām neredz pamatojumu tieši šādam vecuma slieksnim.

Komisijas vadītājs Jānis Reirs (“Vienotība”) pagaidām atturējās paust viedokli, kā vērtēt šo iniciatīvu, jo neesot pilnībā saprotami argumenti, kāpēc minēts tieši 21 gads.

“Mūsu sistēma Latvijā ir būvēta, ka atbildība iestājas no 18 gadiem, tāpēc būtu jāsaprot, vai tas nozīmētu arī plašākas sistēmas izmaiņas,” sacīja Reirs.

Viņš neprognozēja, cik daudz laika prasīs diskusijas par azartspēlēm, jo komisija, paredzams, tuvākajā laikā nodarbosies tikai ar šā gada budžeta grozījumu sagatavošanu izskatīšanai Saeimā un pieņemšanu, kas jāpaveic līdz Lieldienām.

Latvijas Spēļu biznesa asociācijas padomnieks Arnis Marcinkēvičs teica, ka ierosinājumu par 21 gadu uztver kā tiesību ierobežojumu pilngadīgiem cilvēkiem. Iesniedzēji norādījuši, ka jauni cilvēki nespēj uzņemties atbildību par naudu, bet kā viņi spēj uzņemties atbildību par ģimeni, iegādāties alkoholu un iegūt ieroča nēsāšanas atļauju, jautāja Marcinkēvičs.

“Kas ir argumenti? Kāpēc 21 gads, varbūt tikai no 50 gadiem?” pauda Marcinkēvičs. Viņš uzsvēra, ka argumentiem, kāpēc tā būtu labāk, jābūt ļoti pārliecinošiem. Pēc viņa teiktā, vecumā no 18 līdz 21 gadam azartspēles spēlējot salīdzinoši maz cilvēku. "Viņu loks nav liels," sacīja asociācijas pārstāvis.

Gan Reirs, gan Marcinkēvičs arī norādīja, ka pagaidām nav skaidrs, kāds varētu būt kontroles mehānisms azartspēlēm internetā.

Grozījumus Azartspēļu un izložu likumā iesnieguši “Saskaņas centra” deputāti - Andrejs Klementjevs, Jānis Urbanovičs, Jānis Ādamsons, Mihails Zemļinskis un Ivans Klementjevs un Saeima pašlaik tos nodevusi izskatīšanai komisijām.

Iesniedzēji uzskata, ka, sasniedzot 18 gadu vecumu, visbiežāk veidojas atkarība no azartspēlēm, kas ir emocionāla slimība, smags psihisks traucējums. Deputāti izpētījuši, ka kaimiņvalstu – Lietuvas un Igaunijas - pieredze liecina par to, ka azartspēlēs atļauts piedalīties tikai 21 gadu vecumu sasniegušām personām. Viņuprāt, personas līdz 21 gadu vecumam un viņu radinieki tiks pasargāti no azartspēļu negatīvās ietekmes.

Latvijā

Lielais kritušo skaits abās karojošajās pusēs 1944. gada kaujās par Bausku apliecināts ar vārdiem no vietējā avīzē “Bauskas Darbs” 1945. gada 9. jūnijā publicētas Bauskas apriņķa Tautas veselības nodaļas prasības pilsētas izpildu komitejai šos līķus beidzot tomēr apglabāt.

Svarīgākais