Pabriks neizslēdz Latvijas līdzdalību Lībijas konfliktā

Latvija politiski nevar stāvēt malā Lībijas lietā, taču ir jāsagaida Eiropas Savienības un NATO lēmumi, sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (“Vienotība”).

“Politiski nevaram stāvēt malā, tas mums ir vajadzīgs, taču ir jāsagaida Eiropas Savienības un NATO prasības,” teica Pabriks.

Viņš prognozēja, ka lēmumi varētu sekot tuvāko dienu laikā. Kādam vajadzējis nekavējoties iesaistīties, taču process būs ilgstošs, sacīja aizsardzības ministrs. Viņš norādīja uz vairākiem līdzdalības līmeņiem – politisko atbalstu ANO Drošības padomes rezolūcijai, bet otrs jautājums ir par to, kas šo rezolūciju īstenos.

“Tas nenozīmē, ka Latvija varētu uz Lībiju nosūtīt karaspēku, taču līdzdalību nevajadzētu izslēgt,” teica Pabriks.

Atbildot interneta portālos paustajiem kritiskajiem komentāriem par iespējamo Latvijas līdzdalību Lībijas iedzīvotāju aizsardzībā, ministrs pauda: ”Nav pamata skepsei, jo Latvija sevi ir labi parādījusi daudzās starptautiskās operācijās. Ja cilvēki neciena savu valsti un uzskata, ka neko nevaram izdarīt, tad ir jautājums, kāpēc šeit dzīvot.”

Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš iepriekš atzina, ka Latvijas iesaistīšanās varētu būtu ļoti ierobežota.

"Protams, politiski mēs diskusijās esam atbalstījuši un apsveikuši šo ANO Drošības padomes rezolūciju. Man gan ir diezgan grūti redzēt jelkādu praktisku Latvijas militāru kontribūciju šādai iespējamai operācijai," pauda Riekstiņš.

Jau ziņots, ka Latvijas Ārlietu ministrija ir paudusi atbalstu apņēmīgai rīcībai Muammara Kadafi režīmam lojālās Lībijas armijas vardarbības pret savu tautu apturēšanai.

ASV un vēl četru valstu koalīcija sestdienas vakarā sāka militāros triecienus Lībijai, kuru nolūks ir neitralizēt Lībijas pretgaisa aizsardzību.

Koalīcijā bez ASV ir arī Francija, Itālija, Kanāda un Lielbritānija. Militārajai operācijai dots nosaukums "Odyssey Dawn" ("Odiseja rītausma").

Lībijas līderis Muammmars Kadafi, telefoniski runājot valsts televīzijā, nosauca Rietumvalstu rīcību par "koloniālistu krustnešu agresiju", kā arī teica, ka atver ieroču noliktavas, lai viņa atbalstītāji varētu apbruņoties.

Lībijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka vairs neuzskata ANO Drošības padomes rezolūciju par lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu virs Lībijas par spēkā esošu.

ANO Drošības padome ceturtdien pieņēma rezolūciju saskaņā ar kuru tika noteikta lidojumu aizlieguma zona virs Lībijas, lai aizsargātu opozīciju un civiliedzīvotājus no diktatora Muammara Kadafi spēku aviācijas uzbrukumiem.

Lībijā kopš februāra vidus notiek sacelšanās pret Kadafi režīmu, kas tiek apspiesta ar militāru spēku. Gājuši bojā simtiem cilvēku.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais