Latvijas valdība lems par atbalsta sniegšanu Japānai

Valdība šodien plāno lemt par palīdzības sniegšanu zemestrīcē un cunami cietušajai Japānai.

Premjera preses sekretāre Līga Krapāne aģentūrai BNS sacīja, ka valdībā sagaidāma diskusija par to, vai un kādu palīdzību sniegt Japānai.

Savukārt iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība") aģentūrai BNS iepriekš teica, ka ir sagatavots ziņojums par to, kādu palīdzību Latvija varētu sniegt Japānai.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir izvērtējis iespējas sniegt humāno palīdzību Japānai. Dienests varētu nosūtīt vienību desmit cilvēku sastāvā ar nepieciešamo ekipējumu, izņemot autotransportu, kas varētu iesaistīties cilvēku glābšanā ēku gruvešos. Latvija no valsts materiālo rezervju resursiem varētu nosūtīt arī dažādas noderīgas lietas, piemēram, medikamentus, segas, nestuves un citas vērtības.

Tomēr tiek uzsvērts, ka, ņemot vērā lielo attālumu, materiālo resursu transportēšanas izmaksas varētu būt lielas, tāpēc izdevīgāk, iespējams, būtu sniegt Japānai finansiālo palīdzību.

Savukārt ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība") aģentūrai BNS sacīja, ka otrdien tiksies ar Japānas vēstnieku Latvijā un tad arī cer uzzināt, kādu palīdzību Latvija varētu sniegt. Pašlaik tas vēl nav zināms.

Pagaidām aizvien arī neesot ziņu par četriem Latvijas valsts piederīgajiem, kuri, iespējams, atrodas Japānā, norādīja ministrs.

Iespējamo palīdzības sniegšanu koordinēs Ārlietu ministrija, taču par to, kādu palīdzību no Latvijas vajadzētu, tiek gaidīts pieprasījums no Japānas puses.

Jau ziņots, ka Japānā piektdien notika zemestrīce ar stiprumu 8,9 balles pēc Rihtera skalas. Tai sekoja cunami, kas nodarīja lielus postījumus.

Svarīgākais