ZZS par atbalstu Vilnīša vērtēšanas komisijai lems valdes sēdē

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) šodien lems, vai atbalstīt komisijas izveidi, kurai jāvērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša atbilstība amatam.

To aģentūrai BNS pavēstīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Savukārt Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs un premjera partijas biedrs Ainars Latkovskis ("Vienotība") pauda pārliecību, ka šāda komisija ir jāveido. "Protams, valdībai ir jāveido, tāpēc ka jānoskaidro, cik tie fakti ir pamatīgi, cik tur ir saturs un sāls. Citas iespējas vienkārši nav, citādi tas viss turpināsies mūžīgi," žurnālistiem otrdien sacīja Latkovskis un piebilda, ka paļaujoties uz profesionāļiem, kuri ar faktiem iepazīstinātu komisijas locekļus.

"Es vienkārši domāju, ka prokuratūras atklāto faktu pārbaude un KNAB vadītāja uzklausīšana ļaus komisijas locekļiem izlemt KNAB vadītāja likteni," viņš piebilda.

Uz jautājumu, vai valdību veidojošā ZZS atbalstīs šādas komisijas izveidi, Latkovskis atbildēja, ka "es no ZZS, no koalīcijas partneriem esmu dzirdējis - ja šie pārkāpumi ir nopietni, tad nav runa. Viņa jau kā partija neaizstāv korupciju valstī. Viņu programmā nekas tamlīdzīgs nav rakstīts".

Latkovskis arī atgādināja - ja šāda komisija tiek izveidota, pēc Ministru kabineta noteikumiem, tajā jāiekļauj arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs, tātad šajā gadījumā ZZS pārstāvis Gundars Daudze.

Daudze aģentūrai BNS komentāros bija skops, vien norādīja, ka vēstule, kurā pausts aicinājums veidot komisiju, ir nosūtīta premjeram Valdim Dombrovskim (“Vienotība”), turklāt tajā ir klasificēta informācija. Viņaprāt, valdības vadītājam ar tās saturu būtu jāiepazīstina ministri un tad komisijas veidošana pirmdien jāpārrunā koalīcijas padomē.

Savukārt Brigmanis aģentūrai BNS sacīja, ka ZZS par atbalstu komisijas veidošanai lems valdes sēdē, kas notiks pirmdien. Viņš sagaida, ka tajā savu viedokli par šādas komisijas lietderību paudīs arī Daudze.

“Vai mums akli uzticēties premjeram, vai mums ir jāpieņem lēmums, neievācot informāciju?” jautāja Brigmanis un uzsvēra, ka pagaidām ZZS trūkstot informācijas, lai sniegtu atbalstu komisijas izveidei. Tomēr ZZS nolūks neesot bremzēt šādas komisijas izveidi.

“Mums ir svarīgi, lai lieta ar KNAB neaizietu tā, kā citas lietas. Neviena lieta līdz šim saistībā ar biroju nav beigusies mierīgā gaisotnē. Ja būs vajadzīgs, tad dibināsim,” klāstīja Brigmanis.

Viņš neizslēdza, ka pirmdien valdes sēdē piedalīsies arī Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”).

Jau ziņots, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pēc tam, kad prokuratūra izvērtēja KNAB darbinieku vēstuli par Vilnīti, valdībai ierosinājis izveidot komisiju Vilnīša atbilstības amatam vērtēšanai. Šādu komisiju izveido ar valdības lēmumu, un ministri to varētu izskatīt sēdē pēc nedēļas 15.martā.

Svarīgākais