Vērtēs pamatnostādnes projektu narkomānijas ierobežošanai turpmākajiem septiņiem gadiem

Valdība otrdien skatīs Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādāto pamatnostādņu projektu narkomānijas ierobežošanai un kontrolei turpmākajiem septiņiem gadiem.

Pamatnostādņu mērķis ir samazināt nelegālo narkotisko un psihotropo vielu pieejamību, to lietošanu un nodarīto kaitējumu sabiedrībai, uzlabojot narkomāniem sniegto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un efektivitāti.

Pamatnostādnēs definēto mērķu sasniegšanai izvirzīti trīs pamata rīcības virzieni: narkomānijas un narkotiku lietošanas profilakse, narkoloģisko pacientu un narkotiku lietotāju veselības aprūpe un narkotiku piedāvājuma samazināšana.

Dokuments paredz, ka Veselības ministrija, veidojot ikgadējo budžetu, katru gadu kopā ar narkotiku profilakses jomā iesaistītajām sabiedriskajām organizācijām izskatīs un izvērtēs valsts finansējuma piešķiršanu līdzfinansējuma segšanai narkotiku atkarības profilakses jomā īstenotajiem starptautiskajiem projektiem. Tādējādi līdz ar pamatnostādņu apstiprināšanu Ministru kabinetā paredzama to ieviešanas sākšana.

Par pamatnostādņu ieviešanu atbildīgās institūcijas būs Veselības, Iekšlietu, Labklājība, Tieslietu, Finanšu, Izglītības un zinātnes ministrija un Aizsardzības ministrija. Savukārt Iekšlietu ministrija būs atbildīga par pamatnostādņu izpildes kontroli.

Pamatnostādņu īstenošanā iesaistītās institūcijas ir noteikušas nepieciešamību pēc papildu budžeta līdzekļiem 2013.gadā – 475 561 lata apmērā, 2014.gadā – 325 570 latu, 2015.gadā – 365 570 latu, 2016.gadā – 325 570 latu un 2017.gadā – 10 970 latu.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais