Ilvess: pilsonība nav cilvēktiesību jautājums

Pilsonība nav cilvēktiesību jautājums, taču attiecībā uz cilvēktiesībām kritiķiem vajadzētu paskatīties pašiem uz sevi, pirmdien žurnālistiem atzina Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, komentējot Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova nesenos izteikumus par nepilsoņiem Latvijā un Igaunijā.

"Mūsu valstīs prasība pilsonības iegūšanai ir kaut minimālas valsts valodas zināšanas. Turklāt, ja runa ir par cilvēktiesību jautājumiem, šis nav viens no tiem," sacīja Ilvess.

"Es skatītos daudz tuvāk mājām attiecībā uz vārda brīvības jautājumiem," viņš norādīja un piebilda, ka pārsvarā cilvēkiem ir jāiemācās to valstu valoda, kur viņi dzīvo. "Taču dažās valstīs ir vienalga, vai tu šo valodu proti vai ne, - tu tāpat nevari teikt, ko domā," atzina Igaunijas prezidents.

Jau vēstīts, ka Latvijā pirmdien ieradās Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, lai tiktos ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru un pasniegtu ordeni bijušajam ārlietu ministram Aivim Ronim.

Ziņots arī, ka Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien nosauca par apkaunojošu situāciju, ka Latvijā un Igaunijā dzīvo tik daudz cilvēku bez šo valstu pilsonības.

"Īpaša uzmanība jāvelta uzdevumam nodrošināt nacionālo minoritāšu tiesības, it īpaši tādas apkaunojošas situācijas kā hroniskā nepilsonības problēma Latvijā un Igaunijā kontekstā," Lavrovs pavēstīja, uzstājoties Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību padomes 16.sesijā Ženēvā.

Svarīgākais