Mākslas augstskolu studenti dosies protesta pastaigā līdz valdības ēkai

Latvijas Mākslas augstskolu asociācija pirmdien, 28.februārī, rīkos akciju, protestējot pret valdības iecerētajiem budžeta konsolidācijas pasākumiem, kas paredz arī budžeta vietu skaita samazināšanu Kultūras ministrijas pārraudzībā esošajās augstskolās.

Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors docents Andris Teikmanis informēja, ka notiks mākslas akcija „PASTAIGA – 2”, kuras maršruts būs - Latvijas Mākslas akadēmija (pulcēšanās Latvijas Mākslas akadēmijas pagalmā) – Kultūras ministrija – Esplanāde – Ministru kabinets. Protesta pastaiga notiks no plkst.9.30 līdz 12.

Gājienā dosies Latvijas Mākslas akadēmijas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas pārstāvji un studenti.

Asociācija uzsvēra, ka samazinājums kultūras un mākslas augstākajā izglītībā faktiski nozīmē, ka šogad studijas par budžeta līdzekļiem sāks par 60% jeb 149 studējošiem mazāk nekā iepriekšējos gados.

Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība") piektdien paziņoja, ka kultūras nozares trim augstskolām paredzētais finansējuma samazinājums ir lielāks nekā citām augstskolām, un tāpēc tas nav pieņemams. Ministre aicina visām augstskolām izstrādāt vienotu pieeju.

“Kultūras nozares trim augstskolām paredzētais finansējuma samazinājums proporcionāli ir gandrīz divas reizes lielāks nekā citām augstskolām, tāpēc pašreizējais piedāvājums ir nepieņemams, un kultūras ministre kategoriski iebilst pret to, aicinot izstrādāt vienotu pieeju visām augstskolām finanšu līdzekļu konsolidācijā,” ministres viedokli pauda viņas preses sekretārs Andris Saulītis.

Vienlaicīgi ministre izprot objektīvos apstākļus budžeta vietu skaita samazinājuma nepieciešamībai, piemēram, dublējošo studiju programmu izvērtēšana un demogrāfiskā situācija, samazinoties studējošo skaitam. Viņa norādīja, ka pašlaik citas valsts augstskolas dublē kultūras nozares augstskolu augstā kvalitātē īstenotās studiju programmas. Piemēram, Latvijas Mākslas akadēmijas studiju programmai „Dizains” salīdzināmas studiju programmas piedāvā vēl piecās valsts augstākajās izglītības iestādēs.

Jau ziņots, ka valdībā panākta vienošanās par budžeta konsolidācijas pasākumiem. Tie arī paredz no 1.septembra Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta izdevumus samazināt par 600 tūkstošiem latu, bet Kultūras ministrijas budžetu - par 400 tūkstošiem latu. To iecerēts paveikt, samazinot budžeta vietu skaitu augstskolās.

Pirmdien, 28.februārī, valdība skatīs alternatīvus budžeta konsolidācijas pasākumus.

Latvijā

Latgales rajona tiesā Rēzeknē prokurore tiesu debatēs ir lūgusi piespriest vienu gadu un sešu mēnešu cietumsodu biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" projektu vadītājai Ievai Raubiško apsūdzībās par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.

Svarīgākais