Pabriks atbalsta sankciju ieviešanu pret Lībiju

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks atbalsta sankciju ieviešanu pret Lībiju, kur jau otru nedēļu notiek protesti pret Lībijas vadītāja Muammara Kadafi režīmu un gājuši bojā vairāki simti cilvēku.

Pabriks, kurš pašlaik uzturas Eiropas Savienības (ES) neformālajā aizsardzības ministru sanāksmē, aģentūrai BNS norādīja, ka sankcijām ir jābūt, jo ir nopietni cilvēktiesību pārkāpumi. Pēc viņa vārdiem, arī lielākā daļa ministru atbalsta sankciju ieviešanu. Šo tematu Pabriks pārrunājis arī ar Eiropas Savienības augsto pārstāvi Ketrīnu Eštoni (Catherine Ashton).

Sankcijas būtu spēcīgs signāls pret Kadafi režīmu. Vienkāršākais sankciju veids būtu iesaldēt valsts vadības un Kadafi, viņa ģimenes bankas kontus, uzskata Pabriks.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka ne ES, ne NATO nevar sasteigt šos lēmumus, turklāt, ja režīms tomēr mainīsies, sankcijas varētu arī neieviest. "Ir jāvairās no tā, ka krīzes dēļ ceļas naftas cenas," piebilda ministrs.

Aizsardzības ministri diskutējuši arī par Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī aicinājumu pārtraukt ekonomiskās attiecības ar Lībiju.

Pabriks vēl atzina, ka svarīgi ir nodrošināt ES pilsoņu drošību. Pēc viņa teiktā, Lībijā joprojām atrodas aptuveni 3500 ES pilsoņu, bet tikpat esot evakuēti. Ministram nebija informācijas, ka šajā valstī atrastos Latvijas valstspiederīgie.

"Revolūcijas Ziemeļāfrikā un arābu pasaulē liks Eiropas Savienībai pievērst lielāku uzmanību šim reģionam. Notikumi ir pierādījums tam, ka mēs nevaram ignorēt to, kas notiek ārvalstīs," uzsvēra Pabriks.

Tāpat Pabriks ar Eštoni pārrunāja Somālijas pirātu problēmu - pašlaik aptuveni 700 jūrnieku atrodas laupītāju gūstā un pirātu aktivitātes arvien pieaug.

Lībijā jau otro nedēļu notiek plaši pret Kadafi valdību vērsti protesti, kurus varas iestādes apspiež, izmantojot militāru spēku, un ir nogalinājušas simtiem cilvēku. Starptautiskā sabiedrība ir paudusi sašutumu par protestu asiņaino apspiešanu, un vairākas valstis apsver sankciju noteikšanu pret Kadafi režīmu.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais