Samazinās budžeta vietas augstskolās

Valdība otrdien, vienojoties par šā gada budžeta konsolidācijas pasākumiem, nolēmusi samazināt valsts apmaksāto studiju vietu skaitu augstskolās, kurās dublējas studiju programmas.

Finanšu ministrija (FM) informē, ka no 1.septembra Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžetā izdevumi tiks samazināti par 600 tūkstošiem latu, bet Kultūras ministrijas budžetā - par 400 tūkstošiem latu.

Valdība arī vienojusies no 1.septembra samazināt mērķdotācijas vispārējās izglītības finansēšanai par 2,1 miljonu latu, ņemot vērā IZM reformu "nauda seko skolēnam" un sarūkošo skolēnu skaitu.

Finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") pēc valdības sēdes žurnālistiem otrdien uzsvēra, ka sākotnēji ietaupījums, samazinot budžeta vietu skaitu augstskolās, bijis plānots lielāks. "Respektīvi, joprojām zināmā mērā dominē sarkanās līnijas, kas netiek pārkāptas," piebilda Vilks.

Viņš gan nevarēja konkrēti pateikt, kurās programmās tiks samazināts valsts apmaksāto studiju vietu skaits.

"Ja mēs papētām, kāda situācija darba tirgū ir pašlaik un kāda bija pirms desmit gadiem, ir skaidrs, ka mēs turpinām tajā pašā plūdumā, mēs neesam paskatījušies, ka valstij ir citas iespējas finansēt un pieprasījums arī ir pavisam cits. Tā ir tā joma, kur nepieciešamas reformas, un agri vai vēlu tās būs jāīsteno," uzsvēra ministrs.

Izglītības un zinātnes ministrija ir neizpratnē par FM publiskoto informāciju un aprēķiniem, norādīja ministra preses sekretāre Agnese Korbe.

Viņa uzsvēra, ka valdībā pašlaik tiek diskutēts par mērķdotācijas precizēšanu atbilstoši skolēnu skaita samazinājumam un plūsmai 700 tūkstoš latu apmērā, nevis, kā FM publiskojusi, 2,1 miljona latu apmērā.

Savukārt attiecībā uz budžeta vietu skaita samazinājumu augstskolās norit diskusijas par 194 tūkstošu latu ietaupījumu 2011.gadā.

Trešā pozīcija, par ko tiek diskutēts, ir atlīdzības samazinājums ministrijā un tās padotības iestādēs aptuveni 160 tūkstošu latu apmērā.

Korbe uzsvēra, ka vienošanās par šādiem ietaupījumiem, kā publiskojusi FM, vēl neesot panākta, jo pirmdien paredzēta valdības ārkārtas sēde.

Svarīgākais