Premjers KNAB reglamenta projektu nodevis vērtēšanai juristiem

© Reinis Hofmanis, f64

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") nodevis juristiem izvērtēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša (KNAB) izdoto jauno biroja reglamentu.

Premjers otrdien žurnālistiem pavēstīja, ka nodevis reglamenta projektu vērtēšanai Valsts kancelejas juristiem.

Pēc Dombrovska teiktā, speciālistiem tagad jāpievērš uzmanība, vai ir novērstas iepriekšējā reglamentā esošās problēmas, kā arī biroja funkciju dublēšanās.

Vērtējums par Vilnīša iesniegto reglamenta projektu tiks sniegts likumā noteiktajā termiņā.

Jau ziņots, ka reglaments izstrādāts, lai nodrošinātu efektīvu KNAB funkciju optimizēšanu un darbības uzlabošanu attiecībā uz reģionālā principa sasaisti ar funkcionālajiem blokiem un pamatojoties uz likuma prasību, ka valsts pārvaldes institucionālo sistēmu pastāvīgi pārbauda un, ja nepieciešams, pilnveido.

Tas paredz KNAB struktūru atbilstoši biroja likumā noteiktajam, ka KNAB sastāvā ietilpst centrālais aparāts un teritoriālās nodaļas un noteiktajām funkcijām korupcijas novēršanā un apkarošanā, kā arī politisko organizāciju finansēšanas noteikumu izpildes un priekšvēlēšanu aģitācijas kontrolē.

Jaunās struktūras iedalījums paredz trīs patstāvīgās KNAB struktūrvienības: Korupcijas novēršanas departamentu, Korupcijas apkarošanas departamentu un Administratīvo departamentu.

Jaunais reglaments paredz funkciju izpildes optimizāciju, kas galvenokārt saistīta ar likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" izpildes kontroli un valsts amatpersonu saukšanu pie administratīvās atbildības piemērošanu.

Ņemot vērā, ka KNAB likums nosaka to kā korupcijas apkarošanas funkciju, tās izpilde paredzēta korupcijas apkarošanas departamenta kompetencē.

Pašlaik departamentu birojā nav, ir divi priekšnieka vietnieki un desmit nodaļas. Saskaņā ar jauno reglamentu Korupcijas apkarošanas departamenta vadītājs vienlaicīgi būs arī KNAB priekšnieka vietnieks korupcijas apkarošanas jautājumos.

KNAB priekšniekam, tāpat kā līdz šim, būs arī otrs vietnieks korupcijas novēršanas jautājumos, taču viņš nevienu no departamentiem nevadīs.

Pērn izveidotā teritoriālā nodaļa, kas nodarbojas ar noziegumu izmeklēšanu reģionos atbilstoši jaunajam reglamentam ietilps Korupcijas apkarošanas departamenta sastāvā.

Birojā gan pagaidām skaidri nevarēja atbildēt, vai reformas dēļ kāds no 141 tā darbinieka zaudēs amatu.

KNAB struktūras optimizācija un tās tiesiskā statusa noteikšana uzlabošot KNAB darbības efektivitāti.

Biroja nolikums noteic, ka tā reglamentu izdod KNAB priekšnieks, saskaņojot to ar Ministru prezidentu. Līdz ar jaunā reglamenta apstiprināšanu spēku zaudēs 2009.gada 15.maija reglaments.

Latvijā

Kāpēc bruņotie spēki nenotrieca ar sprāgstvielām aprīkoto krievu dronu, kāpēc nebrīdināja par civilo aizsardzību atbildīgos? Šie bija tikai daži no neatbildētajiem jautājumiem pēc Krievijas palaistā drona nokrišanas Gaigalavā. Viena no nepateiktajām atbildes daļām slēpjas faktā, ka Militārajai policijai par nokritušo objektu paziņoja policija, savukārt tā saņēma zvanu no vietējā iedzīvotāja, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”. Lai arī nepatīkama un kļūdu pilna, šī bijusi laba mācībstunda nākotnei. 

Svarīgākais